Iranska Revolucionarna garda zapretila je juče da će rasturiti svaki budući opozicioni protest zbog spornih predsedničkih izbora i upozorila demonstrante da se pripreme za „revolucionarno suočavanje“ ako ponovo izađu na ulice. Revolucionarna garda, najmoćnija oružana sila u Iranu, naredila je demonstrantima da „okončaju aktivnosti sabotaže i nereda“, ocenjujući da je njihov protest „zavera“ protiv Irana.

Uprkos upozorenjima, iranski opozicioni lider Hosein Musavi najavljuje nastavak protesta. „Zemlja pripada vama a demonstracije su vaše pravo kao izraz protesta zbog izbornih krađa“, izjavio je Musavi. Bivši predsednik Mohamad Katami pridružio se apelu Musavija ističući da su „protesti u maniru građana i pravo naroda koje svi moraju poštovati“. Najmanje 17 osoba ubijeno je u protestnim okršajima tokom vikenda, dok je policija saopštila da je 457 osoba uhapšeno.

Na Musavijevom veb sajtu juče je upućen poziv njegovim pristalicama da u podne uključe farove na svojim automobilima u znak protesta, što su neki ocenili kao znatno prigušeniji simbol otpora ako se uporede nedavna masovna okupljanja na ulicama. Musavi je upozorio svoje pristalice na nove opasnosti i izjavio da će biti uz njih svo vreme. „Neću dozvoliti da ičiji život bude doveden u opasnost zbog mojih akcija“, piše na veb sajtu Musavija.

Usled sve jačih pritisaka opozicije koja tvrdi da su predsednički izbori pokradeni, Savet čuvara Irana priznao je da broj glasova ubačen u glasačke kutije u 50 distrikta premašuje broj birača, izjavio je portparol Saveta Abas Ali Kadhodaje. Ipak, vlasti u Teheranu insistiraju da nepodudarnosti koje se odnose na tri miliona glasova, ne narušavaju iranski zakon, a uticajni Savet čuvara saopštio je da takođe to ne menja izborne rezultate. Ovakvo saopštenje zvaničnika odražava žestoke podele među vladajućim sveštenstvom, budući da je vrhovni lider zemlje Ajatolah Ali Homneji pre dva dana saopštio da nema mesta navodima da su izbori pokradeni. Ishod predsedničke trke, čiji je pobednik Mahmud Ahmadinedžad, doveo je do najgoreg nasilja u Iranu za proteklih 30 godina. Proteklih dana vlada na sve načine nastoji da prkosne gubitnike izbora poveže sa teroristima i hapsi rođake uticajnog pristalice reformista, i jednog od osnivača Islamske Republike Alija Akbara Hašemija Rafsadžanija. Analitičari su hapšenje rođaka Rafsadžanija ocenili kao još jednu potvrdu razdora među vladajućim klericima.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana i juče je uputilo bujicu oštrih kritika na račun stranih medija i zapadnih vlada. Portparol Ministarstva Hasan Kaskavi optužio ih je za „rasni mentalitet kao da Iranci pripadaju trećem svetu“.

„Mešanje zapadnih sila i medija je neprihvatljivo“, izjavio je on na konferenciji za novinare naročito upućujući na francuskog lidera Nikolu Sarkozija. „Kako neki zapadni predsednik, kao što je Sarkozi, može da traži poništenje izbornih rezultata u Iranu. Iskreno, ovakvi komentari su za žaljenje“, dodao je Kaskavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari