Ovogodišnji Dan rudara Rudarsko topioničarski basen Bor dočekao je kao stabilna kompanija sa dobrim razvojnim planovima se opet tretira kao važan razvojni potencijal Srbije. Ulaganja u borski kombinat bakra uz optimalnu eksploataciju bakra, donele su rezultata, pa je borski basen posle više od dve decenije rada sa gubicima, 2010. godine ostvario dobit iz tekućeg poslovanja.

Proizvodnja bakra i otkop rude najveći su u poslednjih deset godina, a polugodišnji rezultati ostvareni u 2011. na raskrivanju ležišta u Boru i Majdanpeku nisu zabeleženi u proteklih 12 godina.

Stroga kontrola troškova preduzeća takođe je dala rezultate, pa su oni danas niži preko 30 odsto. Kombinat bakra danas upošljava 4.700 radnika, što je za četiri hiljade radnika manje nego u vreme kada je sproveden prvi socijalni program. Prosečna starost zaposlenih u rudnicima je 47 godina, a šansu za “podmlađivanje” kombinata bakra predstavlja 50 dečaka koji će ovog septembra u Tehničkoj školi u Boru krenuti da uče za rudarska zanimanja.

Dan rudara bio je povod da na novom kružnom toku na trećem kilometru u Boru potpredsednik Vlade Srbije dr Jovan Krkobabić, ministar ekonomije Nebojša Ćirić i generalni direktor RTB Blagoje Spaskovski, otkriju spomenik prvom direktoru borskih rudnika, inženjeru Franji Šisteku, delo akademskog vajara iz Bora Save Bosiokovića. Tom je prilikom ministar Ćirić odluku srpske vlade da RTB Bor ostane u većinskom državnom vlasništvu, ocenio pozitivno.

– RTB Bor je strateški važna kompanija za državu. U naredne dve godine prosečna plata u Boru će umesto sadašnjih 57.000 dinara biti duplirana. – rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja nebojša Ćirić.

Prema Biznis planu na osnovu koga će borski basen raditi ove i narednih deset godina predviđeno je otkopavanje ukupno 715,7 miliona tona iskopina, proizvodnja preko 726.000 tona katodnog bakra, 16,6 tona zlata i 95,5 tona srebra, uz prateće retke metale. Sve to dobiće se iz 3,7 miliona tona suvog koncentrata proizvedenog stalnim rastom proizvodnje, pa je u prvoj godini rada nove metalurgije predviđeno 334.000 tona koncentrata iz sopstvenih sirovina, a u 2021. godini preko 400 hiljada tona. Aktivnosti predviđene Biznis planom podrazumevaju i ozbiljna ulaganja od 620 miliona dolara u narednih deset godina, a finansijski pokazatelji potvrđuju da se ona mogu realizovati u celosti i da neto efekat za ceo period, čak i sa stavkom ranijih komercijalnih zaduženja, iznosi 1,1 milijardu dolara.

Mada je za 108 godina eksploatacije dato preko dve milijarde tona iskopina i dva miliona tona bakra u rudi, nije iskorišćena ni polovina resursa borskog i majdanpečkog rudarstva.Preostale overene rudne rezerve od 1,5 milijardi tona garantuju budućnost rudarenja, a time i radna mesta za generacije koje dolaze.

Dodeljena priznanja

Posle višegodišnje pauze povodom 6. avgusta Dana rudara i Dana RTB Bor, ponovo su dodeljena najviša priznanja borskog kombinata bakra, nagrada “Inženjer Šistek”. Do sada je nagradu “Inženjer Šistek” dobilo 329 institucija i pojedinaca zaslužnih za razvitak RTB Bor a ove godine dodeljeno je pet nagrada “Inđenjer Šistek”, a među laureatima je i Vlada Srbije.

Novi kružni tok

Povodom Dana rudara predsednik opštine Bor Nebojša Videnović svečano je predao na upotrebu novi kružni tok, navodeći da je glavni razlog izgradnje kružnih tokova u gradu veća sigurnost u saobraćaju. U čast rudarskog praznika priređen je i kulturno zabavni program i u Boru i u Majdanpeku. U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije otvorena je izložna radova Umetničke kolonije Bakar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari