Tridesetak vojnih rezervista nastavili su juče u zgradi Skupštine opštine Leskovac štrajk glađu, započet pre šest dana. U nevelikoj prostoriji Opštinskog veća umorni i pospani rezervisti, koje podržava stotinak kolega u hodnicima zgrade lokalnog parlamenta, nameravaju da štrajkuju sve do ispunjenja zahteva.

Tridesetak vojnih rezervista nastavili su juče u zgradi Skupštine opštine Leskovac štrajk glađu, započet pre šest dana. U nevelikoj prostoriji Opštinskog veća umorni i pospani rezervisti, koje podržava stotinak kolega u hodnicima zgrade lokalnog parlamenta, nameravaju da štrajkuju sve do ispunjenja zahteva. Oni traže da u pravima budu izjednačeni s vojnim rezervistima iz drugih delova Srbije, koji su već dobili takozvane ratne dnevnice za učešće u ratu na Kosovu 1999. godine.
U prvim satima jučerašnjeg dana, odnosno oko jedan sat posle ponoći, zbog dehidracije je prebačen u Opštu bolnicu u Leskovcu Nedeljko Todorović, a nekoliko časova kasnije takođe je lekarsku pomoć u bolnici zatražio i Dejan Cakić, koji je bio vidno iscrpljen i umoran. Međutim, njihovo zdravstveno stanje do sada je vidno popravljeno.
Bogoljub Lakićević, član Štrajkačkog odbora, koji takođe šest dana štrajkuje glađu, ističe da će nastaviti miran protest, bez uplitanja bilo koje političke stranke i naglašava da će bunt trajati sve dok Vlada Srbije ne donese odluku o isplati ratnih dnevnica. Rezervisti očekuju da se to dogodi na današnjoj sednici Vlade, a ako odluka ne bude doneta, najavljuju da će radikalizovati protest.

Počela isplata dnevnica u Kuršumliji

Učesnicima rata na Kosovu iz Kuršumlije juče je počela isplata treće rate zaostalih ratnih dnevnica. Veteranima iz Kuršumlije, koji su više od četiri meseca protestovali zbog neisplaćenih ratnih dnevnice, do sada su isplaćene dve rate u ukupnom iznosu od 140 miliona dinara. U utorak je uplaćena treća rata od 70 miliona dinara, a pojedincima će biti isplaćeno po 40.000 dinara. Inače, pre više od tri meseca predstavnici Vlade i vojnih rezervista iz šest opština juga Srbije potpisali su sporazum za isplatu duga rezervistima i odobreno im je ukupno oko dve milijarde dinara.

Prema planu, koji je utanačen prethodnih dana, danas će se ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu naći oko 500 vojnih rezervista leskovačkog kraja, koji i na taj način žele da skrenu pažnju javnosti i Vladi Srbije.
Štrajk glađu počeli su juče i njihovi nekadašnji saborci iz Pirota. U zgradi Skupštine opštine Pirot, njih 35 počelo je štrajk koji će, kako su rekli novinarima, trajati dok im se ne isplate ratne dnevnice, kao što je to učinjeno rezervistima iz drugih gradova Srbije.
– Mislimo da smo drugačije tretirani u odnosu na rezerviste iz Topličkog okruga, koji su dobili materijalnu pomoć. Mi smo zajedno s njima ratovali i smatramo da uslovi za sve treba da budu isti. Mislimo da je sramota za državu što su se rezervisti odličili na ovaj korak. Idemo do kraja i biće nas još više – rekao je član Štrajkačkog odbora Branislav Đorić.
Prema njegovim rečima, u Pirotskom okrugu ima oko 6.000 rezervista, a sa članovima njihovih porodica to predstavlja brojku od 25.000 ljudi, odnosno potencijalnih glasača, koji će bojkotovati izbore 11. maja ako im se ne ispune zahtevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari