Oko 5.000 vojnih rezervista iz Leskovca probilo je juče popodne kordon od oko 150 pripadnika Žandarmerije na starom putu Leskovac – Grdelica i uputilo se ka novom autoputu M75 kod Male Grabovnice, kako bi blokirali saobraćaj, u znak protesta što Vlada Srbije nije odobrila isplatu ratnih dnevnica.

Oko 5.000 vojnih rezervista iz Leskovca probilo je juče popodne kordon od oko 150 pripadnika Žandarmerije na starom putu Leskovac – Grdelica i uputilo se ka novom autoputu M75 kod Male Grabovnice, kako bi blokirali saobraćaj, u znak protesta što Vlada Srbije nije odobrila isplatu ratnih dnevnica. Žandarmerija je privela desetak demonstranata i u sukobu upotrebila pendreke.
Rezervisti su prethodno oko podneva protestovali ispred sedišta Skupštine opštine u Leskovcu, a potom su prepešačili oko devet kilometara do blokade Žandarmerije, koja je bila postavljena kod sela Grabovnica. Leskovačka policija pokušala je dva puta da ih zaustavni na putu, ali su oni zaobilazili policijske kordone kroz njive i ponovo nastavili ka svom cilju.
– Ne tražimo milostinju, nego nadoknadu, kao i svi drugi u Srbiji. Svi smo jednako učestvovali u ratu na Kosovu i Metohiji i moramo da budemo jednako sagledani – jedan je od stavova Štrajkačkog odbora rezervista saopšten na protestu u centru Leskovca.
Zajedničkim saopštenjem juče su se oglasili predsednik opštine Vladan Marinković i načelnik Jablaničkog okruga Slobodan Kocić, koji su podržali protest rezervista. Oni navode da se posle ne tako davnih izbora u Srbiji dogodilo nekoliko nepredviđenih događaja, kao što su proglašenje nezavisnosti Kosova i pad Vlade Srbije. „Ti događaji su mnogo uticali da Vlada Srbije do sada reši pitanje tzv. jednokratne pomoći, odnosno da razreši sve probleme nasleđene iz 1999. godine, kada su leskovački rezervisti boravili u južnoj srpskoj pokrajini“, saopštili su Marinković i Kocić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari