Svet ne sme da zatvara oči pred kršenjima ljudskih prava u Azerbejdžanu, saopštila je juče organizacija Amnesti internešenel koja je optužila režim predsednika Ilhama Alijeva da je autoritaran. „Vlada je poslednjih godina učvrstila autoritarna pravila i kontrolu javnog života usvajajući brojne zakone i jačajući mere za zastrašivanje i uznemiravanje onih, uvek pripadnika manjina, koji se usuđuju da iznesu svoj kritički stav“, piše u izvešju AI.


AI takođe optužuje vlasti Azerbejdžana za gušenje demonstracija, zloupotrebu ovlašćenja prema učesnicima nedozvoljenih okupljanja, za gušenje slobode medija, uznemiravanje aktivista za ljudska prava i blogera koji brane demokratiju i za kažnjavanje grupa za ljudska prava. „EU i drugi međunarodni partneri Azerbejdžana moraju iskoristiti svaku priliku kako bi izvršili pritisak u cilju oslobađanja političkih zatvorenika i kako bi bilo zaustavljeno gušenje mirnih protesta, kritičkog mišljenja i političke opozicije“, saopštio je AI.

Međutim, vlasti te bivše sovjetske republike, većinski muslimanske, tvrde da Alijev podržava slobodu izražavanja i demokratiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari