Demokratskih ubeđenja od uvođenja višepartijskog sistema, od Nove demokratije i Demokratskog centra do pre nepune decenije u Demokratskoj stranci, Tomislav Petrov iz Kostolca, još uvek član Gradskog veća Požarevca, jedan je od kadrova na koje požarevačke demokrate ne računaju u bliskoj budućnosti kada su u pitanju kadrovska rešenja. Ako je za utehu, a svakako nije, slično je prošla i nekolicina dojučerašnjih istaknutih članova za koje nije bilo mesta na poslednjoj izbornoj listi…


Kostolčani su najviše glasova dali vašoj stranci, znači da ste dobro radili, pre svega učešćem u koalicionoj vlasti Gradske opštine Kostolac.

-Kao mnogima i meni je žao što naš predsednik nije pobedio, ali narod je izabrao šta je izabrao. Što se tiče Kostolca, rezultati su jako dobri, pohvalio bih novo rukovodstvo Opštinskog odbora koji je dosta dobro radio, a i građane Kostolca koji su svojim glasanjem iskazali visoku demokratsku svest glasanjem za demokratske kandidate i rezultati su evidentni. Mislim da će takav rad decembra iduće godine na izborima za Gradsku opštinu Kostolac doneti dobre rezultate i na taj način da vlast u ovoj opšini bude demokratska, ne kažem da sada nije jer učestvujemo u njoj, ali sa više glasova, mandata, moći ćemo sa više potencijala da odlučujemo.

Za razliku od Kostolca, vaše kolege iz susednog Požarevca su na ovim izborima izgubili gotovo trećinu odborničkih mandata u odnosu na izbore od pre četiri godine.

-Za slabe rezultate u susednom Požarevcu postoji više razloga. Jedan od njih je, ako ne i ključni, slabije se živi. Drugo, možda nije dovoljno rađeno od strane kandidata i članova rukovodstva Gradskog odbora sa ljudima u predizbornoj kampanji, da objasne teškoće u kojima se nalazimo i sa kojima smo se suočavali, ali ipak da se glasa za našeg predsednika i naše kandidate. Pad standarda, nezaposlenost koja iz dana u dan raste, Industrijska zona koja ni posle toliko vremena nije spremna da primi investitore, delom neispunjena obećanja, sve to doprinelo je da prođemo kako smo prošli, i po meni to je relna činjenica. Slažem se sa mišljenjem da smo pre četiri godine koalicionom partneru, a to je SPS i nekim drugim strankama ustupili ključne funkcije u javnim preduzećima i ustanovama, ali to nije bio ključni momenat. Grom udara u najveća stabla, u ovom slučaju na gradonačelnika i Gradsko veće čiji je on predsednik, to se osetilo u biračkom telu.

Da li je po vašem mišljenju bilo raskola u stranci, da je to jedan od razloga neuspeha na izborima?

-Po mom mišljenju raskol u našoj stranci nije postojao niti postoji, postoje drugačija razmišljanja i mišljenja, drugačije ideje. Stranka je velika i logično je da postoji mnoštvo ideja, neke prolaze, a neke ne, ponekad ste u većini, a ponekad u manjini.

U Kostolcu još uvek preovladava mišljenje da je vaša ostavka na mesto vd predsednika OO DS Kostolac iznuđena.

-Posle (ne) očekivane ostavke nekadašnjeg predsednika OO DS Kostolac, prihvatio sam funkciju vršioca dužnosti, a kasnije i kandidata za predsednika do novih izbora novembra prošle godine. Nisam najzadovoljniji svojim radom u pomenutom periodu, nije mi uspelo da postignem jedinstvo u našem Odboru. Suviše smo se bavili pojedinačnim i parcijalnim interesima. Bila je to isključivo moja greška, nisam pravio rezove, ja sam čovek od kompromisa, ali me je vreme nažalost demantovalo. Pokušavao sam da u svom radu konsultujem što širi krug ljudi kada su u pitanju predlozi za određena mesta i funkcije, da na njih dođu što kvalitetniji kadrovi, ali nažalost nisam uspeo u tome i to je rana koja me peče, ostaje kao politički ožiljak, ako mogu tako da se izrazim, koji nisam uspeo da prevaziđem. Iz tog razloga sam predložio novo rukovodstvo i pružio punu podršku novom Opštinskom odboru koji ide ka mnogo boljim vrednostima, to su pokazali i rezultati minulih izbora.

Nije tajna da postoje takozvane partijske kvote u zapošljavanju kada je reč o javnim preduzećima, ustanovama pa i opštonskim upravama.

-Ja lično nikada nikog nisam zaposlio, iako su me roditelji naših članova često pitali kada će njihovo dete da dobije posao. Nisam znao odgovor na to pitanje, još uvek ga ne znam jer o tim partijskim kvotama u zapošljavanju, u prošlosti i sadašnjosti dok sam bio vršilac dužnosti predsednika Odbora u Kostolcu, nikada nismo razgovarali. Ni o broju, a ni o pojedincima.

Kostolački odbornici i članovi Gradskog veća kao manjina retko su bili u prilici da opravdaju poverenje svojih birača.

-Moj mali uticaj bio je oko formiranja Gradske opštine Kostolac pre dve godine, ali smo je nedovoljno ojačali, pokušavali smo na Gradskom veću, ne samo ja već i Saša Srećković i njegov partijski kolega iz SPS Vladimir Vila. Zamerale su mi kolege da se u tom slučaju nisam ponašao u skladu sa partijskom disciplinom već lokalno, kao građanin Kostolca. Kostolac i dalje kao Gradska opština ima šanse da se brže razvije, ali uz više razumevanja grada Požarevca. Tu pre svega mislim na sredstva iz Fonda za zaštitu životne sredine koja u većem obimu treba da pripadnu Kostolcu koji sa okolnim selima najviše trpi posledice devastacije zemljišta za potrebe Elektroprivrede Srbije. Privredno društvo TE- KO Kostolac ispunjava sve obaveze u skladu sa Zakonom o energetici, čak i više od toga i to ne bi trebalo da bude izgovor što iz pomenutog fonda ne primamo onoliko koliko nam pripada. Ta sredstva su Kostolcu neophodna za brži razvoj, za poboljšanje standarda njegovih žitelja u domenu koje Privredno društvo nije u obavezi da finansijski podupire. Uprkos svemu, statstički gledano u Gradskoj opštini Kostolac više se radilo i gradilo nego u samo gradu Požarevcu, to su građani i prepoznali na ovim izborima.

Spremam doktorat

Koji su vaši planovi nakon svih ovih događanja?

-Spremam doktorat na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu, zbog obaveza na poslu i političkom angažovanju, pre svega na funkciji člana Gradskog veća, dosta vremena sam izgubio na svom ličnom usavršavanju. To je razlog, sve ostalo su priče i nagađanja. Želim da se zahvalim Privrednom društvu, pre svega direktoru Draganu Jovanoviću i mojim kolegama na poslu u TE-KO A što su imali razumevanja za za moj rad u Gradskom veću u kome sam zadužen za mesne zajednice grada i Gradske opštine Kostolac, a što se tiče mog daljeg političkog angažmana, ja narvno i dalje ostajem u stranci jer smatram da imam dosta iskustva u političkom, ali i saznanja i iskustvo u stručnom pogledu i nadam se da će sve to skupa pomoći našem Odboru za energetiku u daljem razvoju. Naravno, pomoć ću pružiti i Opštinskom odboru DS Kostolac ukoliko je oni zatraže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari