RHMZ izdao hitno upozorenje: U ovim delovima zemlje uskoro olujne nepogode sa grmljavinom i gradom 1Foto: Danas/Jovana Stanković

Od danas do četvrtka, 13. juna u Srbiji se, prema najavama meteorologa, očekuje veoma nestabilno vreme sa intenzivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kažu da je unapred teško odrediti tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda.

“Za veći deo zemlje izdat je narandžasti stepen upozorenja. Crveni (najviši) sutra (12.06.) je izdat za istočnu Srbiju, a u četvrtak (13.06.) i za jugoistočnu. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred. U naredna dva sata na području Srema, Bačke,Banata, kao i zapadne Srbije lokalni pljuskovi sa grmljavinom koji lokalno mogu biti i intenziviniji sa sugradicom. Na teritoriji Beograda u narednih sat vremena pljusak sa grmljavinom, koji u pojedinim delovima grada može biti i intenzivniji sa sugradicom”, navode iz RHMZ.

Upozorenje na grmljavinske nepogode izdato je i za područje Beograda za 12. i 13. jun.

“U sredu i četvrtak na teritoriji Beograda nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji u pojedinim delovima mogu biti intenzivniji sa pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska”, navode na sajtu RHMZ.

Do petka nestabilno

Kako prognoziraju meteorolozi, do petka se nastavlja promenljivo i nestabilno vreme, uz pad temperature, koji će biti izrađeniji na severu i zapadu Srbije.

“Biće mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova”, dodaju iz RHMZ.

Dnevna temperatura u utorak (11.06.) od 25 stepena na severu i zapadu do 33 stepena na jugoistoku Srbije. Razlike u temperaturi nastaviće se i u sredu i četvrtak (12 – 13.06.), kada se na severu i zapadu očekuju dnevni maksimumi od 21 do 26 °S, a na jugoistoku i dalje oko 30 stepeni. Na jugu zemlje osvežiće tek u petak (14.06.).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari