RHMZ izdao novo upozorenje na vremenske nepogode: Koje delove Srbije će prvo zahvatiti? 1foto (BETAPHOTO/Vladimir Tomić)

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) ponovo je rano jutros izdao upozorenje da se na području naše zemlje danas i sutra očekuju nove vremenske nepogode. U 18.20 na sajtu RHMZ-a objavljeno je da se u naredna dva sata očekuje oblačnost koja se premešta iz Slavonije na istok i koja će usloviti u Bačkoj i Sremu kišu, pljuskove, grmljavinu i kratkotrajno jak i olujni vetar.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata danas i sutra očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i i izolovano orkanske udare vetra (> 28 m/s), piše na sajtu RHMZ.

Kako se navodi, tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

„Za konkretne lokacije ćemo izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred“, saopštili su iz RHMZ.

Danas i sutra (21. i 22. jul) u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje ponovo se očekuju visoke temperature, od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice će novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviti temperature oko 40 stepeni, navode iz RHMZ.

Srbiju je u sredu pogodilo jako nevreme koje je za sobom ostavilo velike posledice, a šteta koju je izazvala oluja je velika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari