RHMZ objavio crveni meteo alarm zbog ledene kiše, snega i opasnosti od izlivanja reka: Detaljna vremenska prognoza za narednih sedam dana 1Foto: Shutterstock/Golden Brown

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je detaljnu vremensku prognozu za narednih sedam dana.

RHMZ je izdao crveni meteo alarm za sredu na području istočne Srbije gde se u toku dana očekuju mešovite padavine – ledena kiša i sneg. Kasnije posle podne, uveče i u toku noći sneg će se intenzivirati uz stvaranje snežnog pokrivača visine od 5 centimetara u nižim, a do 15 centimetara u višim predelima.

Na sajtu RHMZ izdato je i hidrološko upozorenje da će u narednih 12 sati vodostaj reka biti u naglom porastu, a crveni alarm upaljen je za Lim u oblasti Priboja gde se očekuje da će vodostaj preći granicu redovne odbrane od poplava.

U sredu se u ostatkusrbije očekuje da ujutro bude hladno uz slab i umeren mraz. U toku dana na severu Srbije pretežno oblačno i uglavnom suvo, a padavine se očekuju u krajevima južno od Save i Dunava (od 10 do 20 mm za 24 sata).

U većini nižih predela usled porasta temperature očekuje se da sneg pređe u kišu, dok će u istočnoj Srbiji padati ledena kiša i sneg uz intenziviranje padavina kasnije posle podne, uveče i u toku noći kada će doći do stvaranja snežnog pokrivača visine od 5 do 15 centimetara.

U košavskom području duvaće umeren i jak, na jugu Banata olujni jugoistočni vetar.

U četvrtak malo do umereno oblačno, toplije i suvo uz kratkotrajno slabljenje vetra.

U petak osetno toplije sa maksimalnim temperaturama od 6 °C, u Timočkoj Krajini do 18 °S u zapadnoj Srbiji i ponovo vetrovito – kiša i pljuskovi se prvo očekuju u Vojvodini, a posle podne uz promenljivu oblačnost lokalno i u ostalim krajevima.

U toku noći (16/17.12.) na severozapadu, a u subotu (17.12.) i u ostalim krajevima zahlađenje uz jak severni vetar i kratkotrajni prelazak kiše u sneg.

U nedelju (18.12.) suvo i hladno sa jutarnjim mrazem, a početkom naredne sedmice (19 – 20.12.) ponovo toplije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari