Pomoćnik direktora RHMZ-a otkriva: Do kada će trajati topli talas i kakva nas jesen čeka? 1Foto: Printscreen/RTS

U Srbiji su upaljeni novi meteoalarmi, sutra će trećina zemlje biti u „crvenom“.

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, navodi za RTS da će ovaj topli talas trajati do petka. Od vikenda prijatnije, temperature za par stepeni niže.

Kako kaže i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

Za nama je najtopliji jul u Srbiji od 1951 godine, a aktuelna naučna saznanja pokazuju da će sve češće biti kombinovane suše i toplotni talasi, ne samo u Srbiji, već i u Evropi.

Zamenik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović, rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da će početak naredne nedelje obeležiti visoke temperature. Mali pad temperature uslediće, kaže, krajem nedelje.

„Najtoplije će biti u prvoj polovini naredne sedmice, ali već u četvrtak, petak, subotu i nedelju, temperature između 32 i 35 stepeni, što svakako ne možemo reći da je osveženje, ali jesu nešto prijatnije temperature. Ono što treba reći jeste u odnosu na topli talas koji smo imali u julu, sada bi ipak imali nešto niže jutarnje temperature“, navodi Mihajlović.

Kako kaže i dalje ćemo imati tropske noći u velikim gradovima, dok će u većini mesta u Srbiji do kraja meseca biti primerenija temperatura i hladnije noći.

„U velikim gradovima i dalje tropske noći, ali bi ta minimalna temperatura bila između 20 i 22-23 stepena. U julskom talasu smo imali jutarnju temperaturu na području Beograda i 27-28, setite se, onih ponoći sa preko 30 ili oko 30 stepeni, i to je ono što će ipak učiniti prijatnijim i, da kažem, prihvatljivim ovo vreme, koje jeste iznad onih višegodišnjih proseka“, kaže gost Jutarnjeg programa.

Nema naznaka za obilne padavine

Upitan da li će ova jesen bitno drugačija od niza proteklih odgovara da će biti topla i sušna.

„Prema ovim prvim sezonskim izgledima i jesen bi imala trend sličan letu u smislu da bi negde srednja temperatura bila i do dva stepena iznad višegodišnjih proseka, tako da bi osnovna karakteristika bila topla i sušna jesen. Očekuje se negde između 19. i 28. letnjih dana, to su sad oni, za razliku od tropskih, dani sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni“, kaže Mihajlović.

Govoreći o padavinama, kaže da dugoručne prognoze ukazuju da nema naznaka za padavine.

„Sve ovo ukazuje da bi imali te duže periode i bez padavina, prijatnog, toplog vremena, tu je naravno i miholjsko leto kao jedna klimatska karakteristika našeg područja koja se dešava gotovo svake godine, tako da možemo očekivati lepu jesen“, zaključio je gost Jutarnjeg programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari