RHMZ upozorava: Vodostaj Dunava u porastu, šta nas čeka narednih dana? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje na porast vodostaja reka u Srbiji. Kako navode, vodostaj Dunava je u porastu i sa tendencijom porasta naredna četiri dana.

“Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Apatina 20. septembra, kod Novog Sada 21. septembra, a kod Bogojeva i Bačke Palanke 22. septembra sa tendencijom daljeg porasta. Vrh talasa kod Bezdana očekuje se 25. septembra, a kod Novog Sada 27 odnosno 28. septembra ispod granica vanredne od poplava”, upozoravaju iz RHMZ.

Kako je saopštila Pokrajinska vlada, redovna odbrana od poplava proglašena je juče na severnom toku Dunava kod Bezdana i Apatina, a u toku dana biće i na slivu te reke do Slankamena.

Navodeći izglede o stanju vode na drugim rekama iz RHMZ-a ističu da je vodostaj Tise u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja četiri dana, vodostaj Save je u manjem porastu sa tendencijom opadanja naredna četiri dana, dok je Velika Morava u stagnaciji sa tendencijom stagnacije i manjeg kolebanja naredna dva dana.

“Vodostaji na Dunavu su u domenu visokih i srednje visokih, na Savi u domenu srednje visokih, na Tisi u domenu srednjih, a na Velikoj Moravi u domenu niskih vrednosti za ovo doba godine”, ocenjuju iz RHMZ.

RHMZ upozorava: Vodostaj Dunava u porastu, šta nas čeka narednih dana? 2
Foto: RHMZ

Više o svakoj hidrološkoj stanici pogledajte OVDE.

Kada je reč o temperaturi vode na rekama, na Dunavu je oko 13. 9 stepeni, na Savi oko 17.8, na Velikoj Moravi oko 18.2, na Tisi oko 19.8 i na banatskim vodotocima oko 16.4, što je, kako kažu iz RHMZ, prosečnih vrednosti temperatura vode za ovo doba godine.

Prema najavama meteorologa, danas u zapadnim, centralnim i južnim delovima Srbije umereno do potpuno oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima, uz prosečnu količinu padavina od 5 do 15 mm. U ostalim krajevima uglavnom suvo, tokom dana sa sunčanim intervalima uz pojačan istočni vetar u Podunavlju i Pomoravlju. Najviša dnevna temperatura od 19 do 24 stepena Celzijusova.

Za vikend i u ponedeljak prognoziraju jutra hladna, u toku dana pretežno sunčano i toplo u svim krajevima.

U utorak posle podne i uveče, kao i u sredu promenljivo oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari