RHMZ izdao više upozorenja: Kada će toplotni talas početi da slabi? 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je više upozorenja, a dva se odnose na visoke temperature danas i u narednim danima.

Prvi „alarm“ odnosi se na celu Srbiju, jer RHMZ najavljuje do kraja sedmice veoma toplo vreme.

Kako se ističe na sajtu, danas i sutra maksimalna temperatura biće od 37 do 41 stepen celzijusa, u nedelju od 33 do 38, a od početka sledeće sedmice od 29 do 36 stepeni.

Posebno upozorenje na visoke temperature izdato je i za područje Beograda. Do kraja sedmice u glavnom gradu biće veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 37 do 39 stepeni, i uz tropske noći.

Ipak, RHMZ navodi da će od drugog dana vikenda toplotni talas početi da slabi, ali uz povećane nestabilnosti.

Do kraja sedmice u većini mesta će biti pretežno sunčano, a uz lokalni razvoj oblačnosti očekuju se i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, koji će biti češći drugog dana vikenda.

Od početka naredne sedmice promenljivo i još nestabilnije uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojavu pljuskova i grmljavina, koji će lokalno biti izraženiji uz grad i pojačan vetar.

Temperatura će početkom naredne sedmice biti u manjem padu i u intervalu od 31 do 34 stepena celzijusa.

Osim temoeraturnog, RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje.

Kako se navodi, na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca narednih dana vodostaji će se kretati ispod niskih plovidbenih nivoa.

Na Brzavi, Moravici, Jadru, Kolubari, Jablanici, Vlasini, Lugomiru, Resavi, Jasenici i Kubršnici proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95 odsto-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari