RHMZ ponovo pali alarme: Vraćaju se tropski dani, kakav će biti septembar? 1Foto: Shutterstock

Osveženje koje je stiglo posle niza tropskih dana je kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature, kaže meteorolog Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji.

U nekim delovima Evrope ekstremno visoke temperature, u drugim rekordne količine padavina i poplave. Nižu se crveni meteo-alarmi kod nas, ali i širom kontinenta.

Meteorolog Slobodan Sovilj rekao je da postoji velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji merenja u Srbiji, piše RTS.

Osveženje koje je stiglo posle niza tropskih dana je, kaže Sovilj, kratkotrajno i već krajem sedmice očekuje se novi porast temperature.

U petak će, prema njegovim rečima, biti do 34, a u subotu i nedelju do 36 stepeni Celzijusa i ponovno izdavanje narandžastog meteoalarma.

„Danas pratimo izlazak novog frontalnog sistema sa severozapada koji će popodne i uveče lokalno na teritoriji Vojvodine, zapadne i jugozapadne Srbije, uslovljavati malo intenzivnije procese, i zbog toga savetujemo redovno praćenje najava i upozorenja RHMZ-a“, rekao je Sovilj.

Sutra se očekuje kratkotrajna kiša ponegde u centralnoj i južnoj Srbiji, dok će na severu i zapadu biti suvo sa dužim sunčanim intervalima.

Maksimalna temperatura će biti od 28 do 32 stepena, međutim, u petak, subotu i nedelju sledi novi porast temperature, do 36 stepeni.

„U većini mesta biće pretežno sunčano, međutim, vazdušna masa neće baš biti u potpunosti stabilna, što znači da u planinskim predelima, pogotovo na jugu Srbije, treba računati na neki izolovan i kratkotrajan pljusak u popodnevnim satima, međutim, to će biti retka pojava“, rekao je Sovilj.

Slično će, kaže, biti i početkom naredne sedmice – u ponedeljak 35 do 36 stepeni u većini mesta, u  utorak manji pad temperature, ali od srede ponovo toplo i uglavnom suvo vreme.

„Završićemo i ovaj avgust u znaku tropskih dana u intervalu temperatura od 30 do 35 stepeni. To znači da neće biti nekih bitnijih promena i sve u svemu, kada se ovaj avgust bude završio, imaćemo te kompletne statističke podatke, ali je zaista velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji naših merenja“, rekao je Sovilj.

Kakav nas septembar očekuje?

U septemabar ćemo, kako kaže, sa velikom verovatnoćom ući sa tropskim danima.

„To znači da ćemo u prvim danima septembra imati maksimalne temperature između 30 i 35 stepeni, a kako bude odmicao i dalje će biti dosta letnjih dana sa temperaturom preko 25 stepeni“, rekao je Sovilj.

Padavine će, kaže, biti češće u drugoj polovini septembra, što znači da će taj sušni period biti u prvoj polovini meseca.
„Gledajući celokupnu jesen, ipak ćemo sačekati na neko ozbiljnije zahlađenje i  kišovite dane u nizu,  u septembru dominiraće lepo, suvo i nadprosečno toplo vreme“, rekao je meteorolog Sovilj.

RHMZ upozorio na nepogode

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je jutros upozorenje za područje Srbije na kratkotrajne vremenske nepogode.

Pljuskovi i grmljavine danas posle podne i uveče lokalno će biti intenzivniji (preko 20 mm za kratko vreme), praćeni gradom i jakim ili olujnim vetrom na području Vojvodine, zapadne i jugozapadne Srbije, saopštio je RHMZ.

U našoj zemlji se danas očekuje promenljivo oblačno i nestabilno sa pojavom pljuskova i grmljavina, koji će biti češći posle podne i uveče.

Najviša temperatura od 28 do 34 stepena.

U četvrtak, 22. avgusta u većem delu severne i zapadne Srbije suvo, a u ostalim krajevima pre podne i sredinom dana, biće mestimično s kišom, tek ponegde je moguć i kratkotrajni pljusak sa grmljavinom.

Od petka do kraja sedmice (23. – 25 avgust) očekuje se porast temperature – u većini mesta duži sunčani intervali i maksimalna temperatura od 30 do 36 stepeni.

Padavine se, uz lokalni razvoj oblačnosti, očekuju tek ponegde u brdsko-planinskim predelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari