Samo natprosečan tim može zauzeti četvrto mesto u nekoj od elitnih sportskih liga Srbije. Sastavljen od vrsnih individualaca OK Novi Pazar pokazao je plasmanom u sam vrh naše odbojke da kada pojedinci razmišljaju timski onda ne postoji ništa što nije moguće. Bez unošenja subjektivnih momenata izabrati najboljeg i najzaslužnijeg za veličanstven uspeh, (prvi put u istoriji novopazarskog sporta jedna ekipa izborila je učešće u evropskim kupovima), nije izvodljivo, a veliko je pitanje da li za nečim takvim i postoji potreba. Jedni će govoriti da je to peti poenter lige Irfan Hamzagić, drugi bi glasali za Ristića, treći za Zatrića, četvrti bi prednost dali Periću, peti Marinkoviću.

I svi bi bili u pravu. Ono što je nepobitno su statistički podaci, oni pokazuju da je najraznovrsniju i najkonstantniju igru tokom čitave sezone imao srednji bloker Luka Marinković. U proseku ekipi je donosio 9,5 poena po utakmici, a imao je i 21 as ( nešto više od jedan po meču ). Zanimljivo je da je u 11 od 18 odigranih mečeva beležio jedan ili više asova, a između 13 i 17. kola redovno je odservirao bar jedan direktan poen iz servisa. Tokom čitave sezone dominirao je u bloku. Završio je prvenstvo kao drugi najuspešniji bloker Viner štetiše lige.

Ispostavilo se da je srednjak Crvene zvezde Aleksandar Okolić nedostižan na listi najboljih blokera lige. Obzirom na kvalitet i konkurenciju drugo mesto je izuzetno individualno dostignuće?

-Okolić se u jednom trenutku odvojio i postao nedostižan. Zasluženo je ispred mene. Ima kvalitet, a još i igra u jednom od najkvalitetnijih timova lige. Ne žalim zbog toga, a i zašto bi kad se Novi Pazar svrstao u sam vrh naše odbojke.

*Tvoj doprinos u ovom velikom timskom uspehu je ogroman. Misliš li da je ovo sezona tvoje karijere?

-Teško je to reći. Imao sam odličnu godinu u Ribnici. Tamo sam za razliku od Pazara mnogo više dolazio do izražaja u napadačkim akcijama. Tako je tim igrao da sam često donosio i 16 poena po utakmici. U Novom Pazaru mnogo je zavisilo od toga kako uđem u meč. Prođem li uspešno prve dve lopte po pravilu bi se zaustavio na proseku 9-7 ili 8 – 6, što složićemo se i nije tako loše. Opet, u Pazaru sam došao do izražaja u nekim drugim elementima, servis me je služio kao nikad u karijeri, a eto i u bloku nije bilo loše. Druga je stvar što iako znam da ono ne postoji uvek težim savršenstvu. Valjda zato nikad nisam zadovoljan i uvek mislim da je moglo biti bolje.

*Bez obzira na takvo razmišljanje to nije razlog da ne bi imao omiljenu utakmicu u dresu Novog Pazaru, onu za koju možeš da kažeš da je odigrana baš po tvom ukusu?

-Dosta dobro sam igrao na početku šampionata, onda kada timu nije išlo. Najbolji poenterski učinak bio je, ako se dobro sećam, u porazu od Inđije u 1. kolu. Ako se baš treba opredeliti za jednu neka to bude ona u nedavnom porazu od Zvezde u Pazaru. Mada ne mogu se zaboraviti ni mečevi u Kladovu i Inđiji.

*Novi Pazar je na kraju regularnog dela prvenstva zauzeo visoko četvrto mesto. To mu je donelo učešće u evropskom Čelendž kupu. Očekivano ili ne?

-Bez obzira što smo debitanti u ligi lično sam ovako nešto očekivao. Jeste da se o toj mogućnosti nije mnogo govorilo, ali nisam iznenađen. Ovo je dosta iskusan i jako dobro popunjen tim na svim pozicijama. Da se nije dogodila povreda Ristića na početku prvenstva imali bi i koji bod više, ko zna možda i bolju poziciju na krajnjoj tabeli. Mnogo je značila, kao odskočna dasaka ona pobedan nad ljiškim Spartakom u četvrtom kolu. Oni su bili prvi, mi bez pobede, imali smo što bi se reklo sablju za vratom i ne smem ni da pomislim šta bi se kasnije događalo da nismo uzeli te bodove. Tada i u svim kasnijim mečevima značajnu ulogu u našim pobedama imala je publika. I pre nego sam došao u Pazar znao sam da ćemo imati jak domaći teren i to me nije iznenadilo. Ono što ja i svi ostali volimo je ambijent u dvorani, po tome je Novi Pazar izuzetak u našoj ligi.

*U nedelju ( Pendik, 18 h ) kreće plej-of, trka za naslov prvaka Srbije. Rival u četvrtfinalu vam je Ribnica i u slučaju da dođe do treće utakmice imaćete u njoj prednost domaćeg terena. Ima li favorita?

-Novi Pazar je vrlo iskusna, može se reći i starija ekipa i zato nije lako u dužem periodu držati top formu. Ono u šta nikako ne sumnjam je kvalitet koji imamo, a on je iznad onog koji poseduje naš rival. Mislim da će to prevagnuti i doneti nam pobedu, možda i 2:0. U slučaju da ne dođe do trećeg meča to će nam omogućiti da mnogo svežiji i dobro zagrejani uđemo u polufinalni duel, najverovatnije sa Partizanom.

*Pretpostavimo da ćete izbaciti Ribnicu iz daljeg takmičenja. Skoro je sigurno da onda idete najbolji tim lige Partizan. U tom eventualnom duelu Beograđani će važiti za velikog favorita, imaće i prednost domaćeg terena?

-U polufinalu se igra na tri dobijena meča, a kad je tako onda ništa nije nemoguće. Najvažnije je da zdravi i kompletni uđemo u te utakmice. Partizan ima sjajan tim i to su pokazali osvajanjem prvog mesta u ligi. Našu šansu vidim u tome da u slučaju ako neki od njihovih najboljih pojedinaca, Mrdak, Nikolić, Majstorović odigraju ispod svog nivoa, eto lepe prilike da priredimo iznenađenje. Naravno, to nikako neće biti lako, ali ne vidim da nije izvodljivo. Imaju fenomenalan prijem servisa i to nas dovodi do zaključka da želimo li da ih eliminišemo moramo dosta da reskiramo servisom, što znači da nam početni udarac mora biti snažan i po mogućstvu precizan. Pokazali smo da je taj element igre naše jako oružje, a kad je tako onda i favorit ne mora uvek da pobedi.

 

Pet uzastopnih asova

Dve utakmice u ovom prvenstvu Novi Pazar je prelomio i kasnije dobio najviše zaslugom Luke Marinkovića. U Inđiji je pri stanju 1:1 u setovima u trećem delu meča rezultat glasio 31:30 za Novopazarce, a onda je na servis liniju došao Marinković i neočekivano odservirao as za osvajanje važnog seta. Kasnije je Novi Pazar ovaj meč rešio u svoju korist 3:2. Poslednji meč u prošloj godini sa Đerdapom u Kladovu Luka će verovatno pamtiti do kraja života. Ono što je njemu pošlo za rukom većina igrača nikada ne doživi u svojoj karijeri. Igrao se peti set, rezultat 3:3, a onda servis preuzima Marinković. Nekoliko minuta kasnije i dalje je na servis liniji Luka, a rezultat 11:3 za Novi Pazar. Ono što je neobično, gotovo neverovatno, od tih osam poena Marinković je pet osvojio as servisima. Bolji po ukupnom broju asova od Marinković ( 21 ) u ekipi Novog Pazara jedino je korektor Irfan Hamzagić sa 23 ostvarena direktna poena iz servisa.

 

Lako se privikao na Pazar

Luka Marinković kaže da mu nije trebalo mnogo vremena da se privikne na Pazar i način života u njemu. „Uopšte nije bilo teško snaći se u gradu. U tome mi je mnogo pomoglo što sam dosta igrača poznavao od ranije, sa Hamzagićem sam igrao u Budvi, kroz kampove i ranije utakmice dobro sam upoznao Zoranića, Hamidovića, Zukovića, Božovića. Mnogi misle da najviše zasluga za moj dolazak u Pazar ima trener Bonić s kojim sam svojevremeno sarađivao u Mladom radniku, a tačno je da je moj dolazak u klub bio izvestan još dok nisam ni znao da će Bonić biti trener Pazara“, prica on.

 

Rođeni Nišlija

Luka Marinković ( visok 2,00 m ) rođen je 1990. godine u Nišu. Odbojkašku karijeru počeo je u klubu Naisus iz Niša, kao senior prvo je zaigrao za OK Budva, potom je nosio dres Mladog radnika iz Požarevca, da bi pre dolaska u Pazar sezonu proveo u Ribnici iz Kraljeva. Sa Novim Pazarom ima ugovor do kraja sezone i kaže da ne bi imao ništa protiv da i naredne godine, pod uslovom da ne pronađe inostrani angažman, nastupa u sadašnjem klubu. Od kolega po poziciji u timu iz naše Superlige ističe Okolića i u poslednje vreme sve boljeg Radišu Stevanovića iz Spartaka.

 

„Pao“ i Đerdap

U poslednjem 18. kolu ligaškog dela prvenstva odbojkaši Novog Pazara u prepunoj dvorani Pendik pobedili su Đerdap iz Kladova 3:0 ( 25:19, 27:25, 25:19 ). U nedelju u 18 h Novi Pazar u prvoj utakmici četvrtfinala plej-ofa dočekuje kraljevačku Ribnicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari