Tragedija u Ribnikaru: Završeno pripremno ročište u postupku po tužbi nastavnice istorije 1Foto: R.Z./ATAImages

U Višem sudu u Beogradu završeno je pripremno ročište u parničnom postupku u slučaju „Ribnikar“ koji je protiv roditelja dečaka koji je počinio krivično delo pokrenula nastavnica istorije ranjena 3. maja.

Kako oprenosi N1, punomoćnici obe strane predlagali su dokaze koje smatraju da ih treba izvesti tokom sudskog procesa.

Stefan Radivojević, punomoćnik Tatjane Stevanović, oštećene nastavnice istorije, predložio je da se u postupku saslušaju sve stranke u postupku – nastavnica i tuženi Vladimir i Miljana Kecmanović, kao i da se obavi sudsko veštačenje nastavnice u pogledu vrste i dužine trajanja povrede koje je prilikom ranjavanja zadobila, ali i traume i pretrpljenog straha.

„Ribnikar“ nije tužen

Škola „Vladislav Ribnikar“, u ovoj parnici nije tužena, za razliku od drugih, zbog toga što se nastavnica istorije izjasnila da nema odgovornosti škole.

Zbog toga je Marina Ivelja, punomoćnica tuženih Kecmanovića, ipak tražila da se i Republika Srbija i ogledna škola „Ribnikar“, preko državnog pravobranilaštva pozovu u svojstvu umešača jer tužena strana smatra da postoji njihova odgovornost.

U tom smislu Ivelja je sudu priložila Uputstvo Ministarstva prosvete kojim se predlaže ukidanje dežurstava u školama, a po kom škola „Ribnikar“ nije postupila, kao i zapisnik o vanrednom inspekcijom nadzoru od 29. maja 2023. godine u kom se navode propusti u radu škole.

Predočila je Ivelja kao dokaze i disciplinske postupke protiv pedagoga, psihologa i sekretara škole, ali i rešenje Ministarstva prosvete od 6. jula 2023, kojim se tadašnja direktorka škole razrešava dužnosti.

Imajući u vidu sve to, a u pogledu odgovornosti škole u tragičnom događaju, Ivelja je predložila da se kao svedoci saslušaju zaposleni u školi. Budući da su oni iskaze dali u drugom parničnom postupku punomoćnica Kecmanovića predložila je da se oni ne pozivaju u sudnicu već da se kao dokazi pročitaju već dati iskazi.

U vezi sa navodima da je Vladimir Kecmanović davao rđave primere svom sinu time što ga je obučavao da rukuje oružjem, Ivelja je kazala da dostavlja sudu snimak na kom se vidi kako obuku vrši predsednik streljačkog kluba, a ne otac i da kod njega nije postojala svest da je ta radnja zakonom ili nekim drugim propisom zabranjena.

Dodatno je predložila da se zbog toga ispita i generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije.

Irelevantno za postupak

Tom predlogu punomoćnik nastavnice se protivio navodeći da bi to za ovaj postupak bilo irelevantno. Protivio se i čitanju iskaza zaposlenih u školi, koje su dali u drugom postupku, jer kako je on rekao „odgovornost škole nije predmet ove tužbe, a takva radnja samo bi dovela do odugovlačenja postupka“.

Predlozi punomoćnice Kecmanović bili su i da se ovaj postupak ne nastavi dok se pravosnažno ne okonča krivični postupak koji je u toku, kao i da se ovaj postupak spoji sa drugim parničnim postupkom u kom su takođe tuženi samo Vladimir i Miljana Kecmanović.

Punomoćnik nastavnice Stefan Radivojević bio je protiv oba predloga, a takođe je kazao i da se protivi čitanju iskaza tuženih koje su dali u krivičnom postupku. Tražio je njihovo neposredno saslušanje, a ukoliko se ne pojave, da tu činjenicu sud posebno ceni.

Sudija je danas usvojila da se ovaj parnični postupak ne prekida, a o spajanju će odlučiti naknadno.

Takođe predlog punomoćnika Radivojevića je bio i da se javnost isključi tokom saslušanja nastavnice. Tužena strana je bila saglasna sa tim, ali je sudija saopštila da će i o tome naknadno odlučiti.

Početak suđenja zakazan je za 4. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari