Ukazujući da je rešen da se obračuna sa današnjim najžilavijim svetskim konfliktima, američki predsednik Barak Obama imenovao je dvojicu visokih izaslanika na ključne pozicije – predstavnika za Bliski istok, i Pakistan i Avganistan. Džordž Mičel (75), poznat po pregovorima o okončanju nemira u Severnoj Irskoj, biće zadužen za mirovni proces na Bliskom istoku. Izaslanik Obamine administracije za Avganistan i Pakistan biće Ričard Holbruk (67), arhitekta Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je uspostavljen mir u bivšoj Jugoslaviji 1995.


Novoimenovana državna sekretarka Hilari Klinton opisala je Bliski istok, Avganistan i Pakistan kao ključne prioritete američke spoljne politike. „Nema vremena za gubljenje“, izjavio je Obama nakon predstavljanja dvojice izaslanika za pomenute regione. Najavljeno je da će Mičel preuzeti dužnost izaslanika za Bliski istok što pre imajući u vidu krhko primirje postignuto nedavno između Izraela i Hamasa u Gazi. Obama je rekao da Izrael mora što pre otvoriti granični prelaz ka Pojasu Gaze kako bi omogućio trgovinsku razmenu i dostavu pomoći. Novi šef Bele kuće takođe je rekao da Hamas mora okončati raketne napade i dodao da „SAD i njeni partneri podržavaju politiku zabrane krijumčarenja oružja iz Egipta u Gazu i da se ne sme dozvoliti naoružavanje Hamasa. Portparol palestinskog pokreta Osama Hamdan odgovorio je da će Obama zabeležiti neuspeh na Bliskom istoku ukoliko ne promeni svoju poziciju. Zbog „pogoršane situacije u Avganistanu i Pakistanu“ Obama je rekao da će taj region biti „centralni front“ u borbi protiv ekstremizma.

Imenovanje ovih diplomata teške kategorije prema mišljenju analitičara moglo bi da predstavlja izazov za Klintonovu. Pre svega jer su obojica u prošlosti viđena kao potencijalni državni sekretari, naročito Holbruk koji će imati veoma obiman spoljnopolitički portfolio. Spoljnopolitički analitičari podjednako su pohvalili obojicu izaslanika, iako su neki dodali da će Klintonovoj biti potrebno da dokaže svoj autoritet. „Bez presedana je da se jedan državni sekretar bavi tako važnim i politički značajnim pitanjima na početku mandata“, kaže Aron Dejvid Miler, analitičar u međunarodnom naučnom centru Vudro Vilson u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari