RIK odbija da podnese krivične prijave Tužilaštvu 1Foto: FoNet/Filip Stevanović

Iako je presudom Upravnog suda odlučeno da se zbog krađe identiteta ponove izbori na dva biračka mesta – u Leskovcu i Novom Sadu, zbog toga, po svemu sudeći niko neće krivično odgovarati.

Naime, do utvrđivanja krivične odgovornosti neće doći jer je, kako Danas saznaje, većina u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) odbila da zbog ovoga tužilaštvu podnese krivične prijave. U odsustvu zvanične reakcije, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je predložio opozicionim članovima RIK-a da sami podnesu krivične prijave.

– Pokušali smo da objasnimo predsedniku RIK-a da podnošenje prijave u ime RIK-a ima znatno veću težinu, nego ako to učine opozicioni članovi. Tim činom bi se građanima stavilo do znanja da RIK zaista stoji iza integriteta glasanja. Ovako se samo unižava rad institucije koja je dužna da garantuje regularnost izbornog procesa – kaže za Danas Ivan Ninić, član RIK-a ispred pokreta Dosta je bilo.

Prema njegovim rečima, po ovim slučajevima bi i tužilaštvo moglo po službenoj dužnosti da postupa.

– Imajući u vidu krhkost demokratije u Srbiji, ne verujem da će tužilaštvo samo da reaguje – navodi Ninić.

U toku jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa predsednikom RIK-a Vladimirom Dimitrijevićem, kako bi proverili ove navode.

Podsetimo, Upravni sud je poništio glasanje na pet izbornih mesta. Na dva izborna mesta, u Leskovcu i Novom Sadu, glasanje je poništeno zbog žalbi osoba kojima nije dozvoljeno da glasaju, pošto je neko već glasao u njihovo ime. One su podnele žalbu RIK-u, ali ih je RIK odbacio. Zatim su se žalili Upravnom sudu koji je u presudama uvažio njihove prigovore i naložio ponavljanje izbora na tim izbornim mestima. Međutim, kako je Upravni sud nadležan samo da konstatuje da li je ispoštovana zakonska procedura na izbornom mestu, o krivičnoj odgovornosti bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ali i Krivičnom zakoniku, glasanje u ime nekog drugog je kažnjivo zatvorom do jedne godine ili novčanom kaznom.

MUP: Snimak izbornih zloupotreba je bio šala

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je rasvetlilo poreklo snimka objavljenog na društvenim mrežama na kome se vidi ubacivanje u kutiju listića koji podsećaju na birački materijal. MUP je tokom istrage ustanovio da se ubacivanje listića odigralo tri dana posle izbora, 5. aprila, u privatnoj kući M. P. (1980) iz sela Lukare u blizini Novog Pazara. MUP navodi da listići nisu originalni jer nemaju žig niti druge zaštitne elemente. Sve saslušane osobe su priznale da su listići odštampani na kućnom štampaču M. P., a prema njegovim rečima, služili su za šalu sa njegovim rođacima i prijateljima, navodi se u saopštenju MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari