Osmoro dosad registrovanih republikanskih kandidata za budućeg predsednika nije mrdalo iz Ajove poslednjih nekoliko dana. Reč je tu o jednoj državi-zabiti američkog Srednjeg zapada i tamošnjeg gradića Ejms (lokalne zabiti ove države) gde je u subotu, po ustaljenog tradiciji američke politike, obavljeno prvo testiranje potencijalnih opozicionih izazivača za izborno nadmetanje sa Barakom Obamom, novembra 2012.


U pisanom izjašnjavanju nekih 17.000 registrovanih članova Republikanske partije, najviše glasova dobila je kongresmenka iz Minesote Mišel Bakman (29 odsto), ispred teksaškog kongresmena Rona Pola (28), bivšeg guvernera Minesote Tima Polentija (14), bivšeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma (10), biznismena iz Vašingtona Hermana Kejna (devet) i još petorice kandidata.

Posle ovog uvodnog proveravanja, očekuje se da će taj sastav mogućih Obaminih suparnika biti ubrzo smanjen za jedno, dva, ako ne i za više imena. Oko toga su već počela nagađanja, ali je izvesno da će u igri oko tog daljeg čistilišta u igri biti nekoliko standardnih elemenata. A, to su: pare za predizbornu kampanju, iskustvo i uspeh u dosadašnjem „vršenju vlasti“, kao i lobistička i medijska potpora u operaciji prepariranja opoziciji naklonjenog biračkog sastava.

Ali, sve to ostalo je tokom vikenda u senci (očekivanog) saopštenja o samokandidaturi za dodatnog republikanskog predsedničkog „aduta iz potaje“ Rika Perija – dugogodišnjeg guvernera države Teksas i, u ovom društvu, apsolutnog šampiona desnog krila republikanske desnice. Istini za volju, to Perijevo istrčavanje na teren uveliko su najavljivali proteklih dana Foks TV, vašingtonski Tajms i ostali glasnogovornici antiobaminog tabora, pri čemu se taj scenario potvrdio i njegovim jučerašnjim blic-dolaskom u Ajovu, što je bilo propraćeno publicitetom kakav su proteklih dana mogli samo da priželjkuju njegovi partijski suparnici.

Odavno afirmisan i potvrđen kao istaknuti predstavnik konzervativnog dela Republikanske partije, sa jakim uporištem u Evangelističkoj crkvi, Rik Peri (61) ima za sobom biografiju kao programiranu za ostvarenje svog velikog cilja koji je obnarodovao u subotu. Poreklom iz veoma skromne teksaške porodice (odrastao u kući bez tekuće vode i kanalizacije), isticao se tokom školovanja, kao i kasnije u bogatoj političkoj karijeri, započetoj u vreme studija.

Za guvernera Teksasa izabran je pre 11 godina, posle povlačenja sa tog položaja Obaminog prethodnika u Beloj kući Džordža Buša. Treći mandat na toj poziciji zamrzao je pre par nedelja sa impresivnim rezultatima: Teksas je izišao iz recesije 2008. sa 40 odsto od ukupnog broja svih novozaposlenih Amerikanaca u ove tri godine, uz istovremeno značajno smanjenje administrativnog aparata na svim nivoima i forsiranje znatno izraženije samostalnosti i nezavisnosti 50 država iz sastava SAD od federalne uprave u Vašingtonu.

– Vreme je da se Amerika vrati na posao. Svaki šesti od radno sposobnih Amerikanaca ne može da nađe stalno zaposlenje. To nije ekonomski oporavak, o kome se sad drže govori u Beloj kući, to je ekonomska katastrofa. Gospodine predsedniče, budućnost se ne može obezbediti rasprodajom Amerike stranim poveriocima – rekao je Peri u subotu, najavljujući time glavne smernice svoje kandidature za republikansku nominaciju.

Tu propagandnu pirotehniku on je tokom vikenda dopunjavao i pojačavao u svakom sledećem istupanju, uz obavezni završni refren „da se nedavnom fiskalnom krizom potvrdilo da će 2012. Barak Obama otići u istoriju kao još jedan listopadni demokratski predsednik, zapamćen po velikoj šteti nanesenoj svojoj zemlji i njenom ugledu u svetu“. U prvom suočavanju sa novinarima, u novom kandidatskom svojstvu, Peri je, inače, najavio dalje smanjivanje stope nezaposlenosti u Teksasu (8,2 odsto, dok na nacionalnom nivou to iznosi 9,1), ali ih je, istovremeno, ostavio bez objašnjenja kako je i zašto čak 37 procenata među njima plaćeno manje od zakonskog minimuma (uglavnom, ilegalni imigranti iz Meksika i Centralne Amerike).

Bilo kako bilo, u prvim reagovanjima ovdašnjih eksperata Rik Peri je – uz kongresmenku Mišel Bakman i bivšeg guvernera Masačusetsa Mita Romnija – uvršten među glavne kandidate za predsedničku nominaciju Republikanske partije. Posle dvodnevnog staža, već je u plej-ofu tog nadmetanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari