Kratkotrajni predah nakon velike subotnje pobede na republikanskim preliminarnim predsedničkim izborima u Nevadi bio je prilika za tim Mita Romnija da sabere utiske i preispita strategiju pred današnju novu rundu takmičenja u Minesoti, Koloradu i Misuriju.


S druge strane, dva uzastopna poraza postavljaju pitanje političke budućnosti glavnog Romnijevog rivala Njuta Gingriča. Gingrič, međutim, ponavlja da ga porazi u Nevadi i Floridi nisu pokolebali te da ostaje u trci. Gingrič se nada da će njegova kampanja izdržati do takmičenja 6. marta takozvanog super utorka i nekoliko naknadnih martovskih nadmetanja, naročito na jugu SAD gde očekuje većinsku podršku stanovništva.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Ginrič sve manja pretnja Romniju u osvajanju republikanske predsedničke nominacije. Veliki izazov predstavlja Rik Santorum, koji se takmiči sa Gingričom da bude konzervativna alternativa umerenijem Romniju. Istraživanja pokazuju da Romni prednjači u odnosu na Santoruma, bivšeg senatora iz Pensilvanije za 14 odsto glasova, dok je Gingrič na trećem mestu. U Minesoti, Santorum ima neznatnu prednost od svega dva odsto u odnosu na Romnija, dok je Gingričeva treća pozicija nepromenjena. U Misuriju, gde ishod glasanja nije obavezujući jer ta zemlja ne daje delegate, Gingrič nije čak ni na glasačkom listiću.

Santorum je uveren da će poentirati u onim državama u kojima Romni, bivši guverner Masačusetsa, nije utrošio posebno vreme na kampanju. Imajući u vidu ovakve rezultate, logično je bilo što se Romnijev tim usredsredio na Santoruma kritikujući njegove rezultate u Senatu, gde je zdušno podržavao zakone o potrošnji. „Rik Santorum je deo potrošačkog establišmenta Vašingtona koji je krivac za nacionalne bilionske dugove“, izjavila je Andrea Saul, portparolka Romnija. Gingrič i Santorum se slažu da još ništa nije gotovo te da ima prostora za drugog kandidata koji će se suprotstaviti Romniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari