Rimokatoličku crkvu u Austriji će u ovoj godini napustiti do sada nezabeležen talas vernika, rekao je kardinal Kristof Šenborn tirolskom Tagescajtungu. Ocenjujući stanje u kojem se u Austriji nalazi rimokatolička crkva, kardinal Šenborn je saopštio zaprepašćujući podatak, da je tokom 2010. godine crkvene redove napustilo punih 80.000 vernika.


Ovakav podatak nije zabeležen od kraja Drugog svetskog rata. U poređenju sa do sada rekordnom 2009, kada je od 8,2 miliona stanovnika Austrije, njih 53.000 napustilo crkvu, 2010. će biti zabeležena i po tome, što bezmalo, duplo prevazilazi situaciju iz 1994., kada se na čelu Bečke dioceze našao kardinal Hans Herman Groer, nekadašnji veroučitelj.

Samo što je od Vatikana imenovan na taj, najviši crkveni položaj u Austriji, javili su se tada odrasli ljudi, nekadašnji učenici, opisujući seksualna iživljavanja koja je sa njima izvodio vaspitač Groer. Te godine je katoličku crkvu, uz potpis, napustilo 44.000 vernika. Radi se o zlu, čiju okosnicu, prema rečima kardinala Šenborna, predstavljaju crkveni internati kao „zatvorena mesta, u zatvorenon sistemu, u kojem je seksualno zlostavljanje imalo podlogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari