Na ušću Brodičke reke u Pek,u ataru sela Brodica,opština Kučevo,na oko 250 metara od magistralnog puta Požarevac-Kučevo-Majdanpek,nalazi se najznačajniji arheološkometaluški komoleks iz Trećeg veka nove ere Kraku lu Jordan.

Otkriven je početkom 70-tih godina prošlog veka i predstavlja centar čuvenog rudarskog puta.Bio je najvažniji metaluški centar moćnog Rimskog carstva,posebno kada je reč o proizvodnji zlata. U blizini lokaliteta nalazi se od davnina poznato rudarsko naselje Blagojev kamen sa,do skoro aktivnim, rudnicima zlata i volframa.

Lokalitet Kraku lu Jordan nalazi se u živopisnoj prirodi, na malom uzvišenju iznad ušća bistre Brodičke reke u Pek u podnožju severoistočnih obronaka Homoljskih planina.

– Okolina je sva od šume,pitomih proplanaka i brzih planinskih rečica,tako da se Kraku lu Jordan preporučuje ne samo ljubiteljima arheologije,već i svima koji znaju da prepoznaju vrednost lepih penzaža i netaknute prirode-kaže arheolog Jasmina Blagojević.Doskorašnje iskopavanje pokazala su da se radi o specifičnoj koncepciji i neobično zanimljivom arheološkom kompleksu. Mi posedujemo zbirku keramičkih posuda,oružja i staklenih predmeta sa ovog lokaliteta. Nastavićemo dalja ispitivanja i iskopavanja kako bi od onih predmeta koje budemo našli formirali postavku a kasnije i muzej. Želimo da ovaj kraj bude što privlačniji za posetioce i ljubitelje drevne istorije, dodala je Jasmina Blagojević.

Unutar snažnog rimmskog utvrđenja nalazi se livnica zlata i drugih plemeniti metala. Nađeni ostaci zlatnih odlivaka su takvog kvaliteta da ih mogu pozavideti i savremeni tehnološki procesi proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari