„Rio Sava je ranije tražila da uzima vodu direktno iz Drine, ali im to na kraju nije dozvoljeno“: Da li su izvorišta vode u Srbiji ugrožena?

Projekat Jadar je sada u fokusu, ali ni jednog trenutka ne smemo zaboraviti na Homolje, Rogoznu, Gružu i mnoge druge lokacije

Ostavite komentar


  1. Cena tone litijuma je jednaka toni čvaraka. Treba posebna analiza dodatne zarade u korist svinjogojstva? Ovakve primere pokazati narodu da bolje shvati.

  2. Postoji zabrinutost da su izvorišta vode u Srbiji pod pritiskom zbog različitih faktora, uključujući industrijsku eksploataciju, urbanizaciju i klimatske promene. Vlast se posvećuje zaštiti vodnih resursa kroz zakonodavne okvire i saradnju sa međunarodnim organizacijama. Očuvanje kvaliteta i dostupnosti vode je ključno za zdravlje građana i razvoj zemlje. Srbija će nastaviti da radi na unapređenju politika upravljanja vodnim resursima kako bi se obezbedila održiva budućnost za sve.

  3. Ukoliko dođe do eksploatacije litijuma voda će se uzimati samo od kišnice i od podzemnih voda,ne iz reka.

  4. Тражила не тражила воду са Дрине неће нико добити!

  5. Sve ovo je preuveličano. Kada nas rudarenje u Boru nije koštalo toga da ostanemo bez pijaće vode za celu zemlju, svakako neće ni rudarenje u Jadru. Jadar nije reka poput Dunava, Save, Morave. Pored svih mera zaštite životne sredine, neće biti velikih problema.

  6. Odluka da se Rio Savi ne dozvoli uzimanje vode direktno iz Drine pokazuje posvećenost zaštiti vodnih resursa u Srbiji. Ovaj korak doprinosi očuvanju ekološke ravnoteže i osigurava dugoročnu zaštitu izvorišta vode. Važno je da nastavimo sa naporima da očuvamo naše prirodne resurse za buduće generacije

  7. „Podzemne vode,čuvari života.“
    R.Hrvatska je već uradila studiju,verovatno zato što nema litiju a za rudarenje? Da li može neko da prepiše…

  8. Mi i jesmo angažovani. Ja sam iz Vojvodine i sve vreme vičem NEĆETE KOPATI! Ne spavamo ni mi, znamo koliko je to važno za celu zemlju. Hvala Vam što o tome i Vi stalno brinete.

  9. @Milijana bote
    „…ako dođe do kopanja….“
    NEĆE KOPATI U SRBIJI!
    I podzemne vode su naše, to rezevoar pitke vode koji je potreban nama za naše građane ne za Rio Tinto. Podzemne vode se stvaraju od kišnice i snega i TO JE NAŠA VODA I NAMA TREBA. Niti smeju da koriste niti da zagade.
    Zato NEĆE KOPATI!

Ostavite komentar


Društvo

sat, pomeranje sata, letnje i zimsko računanje vremena

Kada počinje zimsko računanje vremena?

Iako je Evropska unija još pre nekoliko godina najavljivala da će ukinuti letnje i zimsko računanje vremena, jedinstveni sistem još uvek nije uveden, pa nas uskoro ponovo očekuje pomeranje sata.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. i 27. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.