Rio Tinto reagovao na saopštenje Biološkog fakulteta 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Kompanija Rio Tinto saopštila je da pozdravlja inicijativu Biološkog fakulteta u Beogradu za jasnom i preciznom komunikacijom u vezi sa Projektom „Jadar“, ali ističe da to nije slučaj sa načinom na koji su predstavljene informacije u današnjem saopštenju Biološkog fakulteta, što javnost može dovesti u zabludu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U svetlu saopštenja Biološkog fakulteta u Beogradu povodom objavljenih Nacrta studija o proceni uticaja na životnu sredinu, kompanija Rio Tinto pozdravlja inicijativu Biološkog fakulteta u Beogradu za jasnom i preciznom komunikacijom u vezi sa Projektom „Jadar“, imajući u vidu da se u vezi sa Projektom „Jadar“ vodi opsežna kampanja širenja dezinformacija. Međutim, veoma je važno za sveobuhvatno i istinito informisanje javnosti, da navedene informacije budu tačne i istinite i da budu predstavljene u adekvatnom kontekstu. Nažalost, konstatujemo da to nije slučaj sa načinom na koji su navedene informacije predstavljene u saopštenju Biološkog fakulteta u Beogradu, što javnost može dovesti u zabludu.

Izrada studije o proceni uticaja na životnu sredinu podrazumeva utvrđivanje postojećeg ili zatečenog stanja životne sredine na lokaciji projekta, zatim se identifikuju svi potencijalni uticaji a potom detaljno opisuju mere koje će kompanija preduzeti da te uticaje spreči ili svede u zakonom propisane okvire.

Kompanija Rio Sava Exploration d.o.o. je za potrebe analize stanja životne sredine i prirode, a posebno rasprostranjenih vrsta živog sveta (biodiverziteta) angažovala SGS Beograd d.o.o. koja je kao konsultante angažovala Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet da izvrši Pregled uticaja projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ na stanje biodiverziteta i razvoj mera za smanjenje i ublažavanje posledica.

U svom saopštenju kao i Završnom izveštaju Biološki fakultet navodi stav da je „optimalna i osnovna mera za sprečavanje negativnih posledica na stanje biodiverziteta na ovom području odustajanje od planirane eksploatacije i prerade minerala jadarita.“ Ovakav stav je očekivan i prirodan u nalazima Biološkog fakulteta, međutim način na koji je ovaj stav u saopštenju Biološkog fakulteta predstavljen izvan konteksta, dovodi javnost u zabludu. Logikom ovog zaključka, ni jedna građevina, most, bolnica, put, fabrika, nikada ne bi mogli da budu izgrađeni jer svaki vid gradnje utiče ne biodiverzitet. Duboko verujemo da civilizacija ne može da se odrekne svih razvojnih projekata, uključujući rudarske, građevinske i infrastrukturne aktivnosti, već da je, uz pravilnu implementaciju mera zaštite, moguće realizovati projekte na održiv način bez drastičnog ugrožavanja životne sredine, kao što se to radi i u Srbiji i u svetu.

U saopštenju Biološkog fakulteta, ovaj generalni zaključak prezentovan je selektivno kao jedini i konačan, čime se javnost dovodi u zabludu, jer nisu navedeni mnogi drugi pojedinačni zaključci koji se takođe nalaze u Završnom izveštaju Biološkog fakulteta. U cilju istinitog informisanja javnosti, navodimo samo dva primera kao ilustraciju, a takvih primera ima još:

“Iz dostupne dokumentacije je jasno da je velika pažnja posvećena prečišćavanju otpadnih voda poreklom iz rudnika i deponije industrijskog otpada, kao i sprečavanju curenja štetnih materija sa deponije industrijskog otpada i deponije otpadnog materijala. Ukoliko predviđene mere budu sprovedene dosledno i ne bude nepredviđenih događaja može se očekivati da neće biti značajnijeg zagađenja vode reke Jadar i podzemnih voda.“ (Završni izveštaj III faza, strana 91.).

„Usled uništenja čitavog staništa koja naseljavaju vrste dnevnih leptira od značaja za zaštitu, jedina mogućnost za njihovo očuvanje na istraženom području je odustajanje od projekta ili primena skupih kompenzacionih mera. Ove mere mogu da unaprede kvalitet okolnih staništa, tako da zadovolje potrebe za opstankom ciljnih vrsta. Pre bilo kakvih aktivnosti neophodno je detaljno kartirati faunu dnevnih leptira, proceniti početno stanje i pratiti populacije ciljnih vrsta (monitoring).“ (Fauna leptira-stanje i analiza).

Iz ovih pojedinačnih zaključaka jasno je da eksperti Biološkog fakulteta, uzimaju u obzir mogućnost da je realizacija projekta moguća uz primenu adekvatnih mera zaštite. To međutim nije jasno iz saopštenja, već se zaključak da je od projekta potrebno odustati nameće kao jedini i konačan.

U saopštenju Biološki fakultet nadalje navodi da „odbacuje svaku odgovornost za iznošenje zaključaka koji su objavljeni u „Nacrtima studije uticaja“ koji su u suprotnosti sa generalnim i opštim zaključcima objavljenim u „Završnom izveštaju Biološkog fakulteta“ čime se takođe javnost dovodi u zabludu, pošto se u delu Izveštaja Biološkog fakulteta precizira da „se delovi izveštaja mogu koristiti uz navođenje autora“, što su obrađivači Studije i učinili, koristeći relevantne delove izveštaja u skladu sa propisima.

Dalje u tekstu saopštenja Biološki fakultet navodi da „predloženi plan zaštite vrsta prepoznatih kao prioritet za dugoročnu zaštitu ili kompenzacione mere s ciljem smanjenja rezidualnog uticaja na biodiverzitet“ nije baziran na nacionalnom zakonodavstvu, već da su izneti predlozi usklađeni sa relevantnom praksom Evropske unije“ što nije tačno. Mere zaštite biodiverziteta, koje su implementirane u Projekat „Jadar“, zasnovane su prvenstveno na uslovima propisanim od strane Zavoda za zaštitu prirode, a dodatne mere su razvijene od strane multidisciplinarnog tima autora Studije, uz uvažavanje nalaza The Biodiversity Consultancy iz Kembriža. Ove mere su u potpunosti usklađene sa relevantnim zakonima Republike Srbije i međunarodnim standardima, kao i sa hijerarhijom mitigacije uticaja.

Kao što je kompanija Rio Tinto više puta izjavila objavljeni nacrti Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ su radni nacrti i ne predstavljaju početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu koji predviđa zakon Republike Srbije. Ove studije kompanija Rio Tinto objavila je kako bi omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje, zbog velike količine dezinformacija koje su u javnosti plasirane o Projektu „Jadar“.

Projekat Jadar se i dalje nalazi u fazi razvoja, a sastavni deo daljih koraka su terenska istraživanja. U planu su dodatna istraživanja i monitoring odabranih vrsta i staništa tokom celokupnog trajanja projekta.

Biološki fakultet kao važan i značajan partner kompanije Rio Sava Expolaration 02.07.2021. godine podneo je ponudu kompaniji za nastavak saradnje u kome se navodi:

„Biološki fakultet – Univerziteta u Beogradu, shodno predlogu podnetom od strane SGS Beograd Ltd., 03.06.2021. godine, kao i usmenog dogovora postignutog na sastanku sa rukovodstvom kompanije Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd („Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd“) 02.07.2021. godine, dostavlja sledeći predlog: Projekat MONITORING ABIOTIČKIH I BIOTIČKIH PARAMETARA ŽIVOTNE SREDINE NA PODRUČJU PLANIRANE EKSPLOATACIJE I PRERADE MINERALA JADARITA „JADAR“.

Informacija da je Biološki fakultet predložio nastavak saradnje kompaniji Rio Sava Exploration d.o.o. takođe nije navedena u saopštenju, čime se takođe javnost dovodi u zabludu, jer ako je konačan i nedvosmislen zaključak saopštenja i završnog izveštaja Biološkog fakulteta da projekat „Jadar“ ne treba da se realizuje, postavlja se pitanje zašto je Biološki fakultet predložio nastavak saradnje.

Kompanija Rio Tinto ostaje usredsređena na dijalog zasnovan na činjenicama i konsultacije sa stanovništvom Srbije. Nakon odluke o ponovnoj primeni Prostornog plana područja posebne namene za Projekat „Jadar“, projekat sada ulazi u novu fazu ali još uvek ima mnogo toga što treba da uradimo pre otvaranja rudnika. Pre nego što bi izgradnja projekta uopšte mogla da počne, postoji mnogo koraka koje treba da završimo, uključujući nastavak razvoja projekta sa pravnog aspekta, ažuriranje tj. dopunu studija procene uticaja na životnu sredinu, javni uvid i ishodovanje svih potrebnih dozvola i odobrenja. Iskreno se nadamo da će u tom procesu Biološki fakultet ostati važan partner kompanije Rio Tinto i svojom ekspertizom doprineti mapiranju najboljih mera za upravljanje uticajima na biodiverzitet na području Projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari