BIRODI odgovorio Rio Tintu 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) odgovorio je na na iznete stavove i tvrdnje kompanije Rio Tinto nakon saopštenja BIRODI-a od 8. septembra.

Odgovor kompanije Rio Tinto usledio je saopštenjem koje je na portalu Danasa objavljeno 11. septembra pod naslovom „Rio Tinto odgovara na pisanje BIRODI-ja: Ako smo poslovali neetično nek dostave dokaze nadležnim organima„.

Odgovor BIRODI-a prenosimo u celosti Prvo će biti doslovno citiran deo teksta iz saopštenja Rio Tinta, a potom odgovor BIRODI-a.

U tekstu, organizacija BIRODI poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji stavlja u kontekst neetičnog poslovanja bez ikakvih dokaza, nedvosmileno potvrđujući da nemaju nikakve osnove za svoje spekulativne tvrdnje, što je protivno osnovnim pravnim načelima i zakonima Republike Srbije.”

Saopštenje BIRODI-a je plod činjenice da je najmanje jedan od učesnika ljubovijskog dijaloga od 7. septembra 2024. godine ukazao na integritet dodele donacije od strane Rio Tinta. Tome treba dodati da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o izveštavanju lozničkih medija, govorio je o tretmanu koji on ima u lozničkim medijima, a kakav pozitivan tretman ima kompanija Rio Tinto.

Kao organizacija koja se bavi građanskim, profesionalnim, institucionlanim i regulatornim integritetom, BIRODI je inicirao da Rio Tinto objavi spisak svih donacija i ostvarene rezultate u okviru podržanih projekata. Smatrali smo da je to najbolja mera, odnosno prilika da Rio Tinto pokaže svoj donatorski integritet i odagna sumnje javnosti.

Da su prisutni predstavnici Rio Tinta na ljubovijskom dijalogu obećali da će pokazati listu donacija i rezultata podržanih projekata, BIRODI ne bi pokrenuo svoju inicijativu. Uzgred, BIRODI inicijativa, koja u centru ima integritet projekta Jadar, se nije ticala samo Rio Tinta, već svih onih koji čine gnezdo integriteta projekta Jadar, a to su državni organi/institucije, stručnjaci i Agencija za sprečavanje korupcije, tj. profesionalni, institutucionalni i regulatorni integritet projekta Jadar. To se jasno vidi iz BIRODI saopštenja od 8. septembra. Inače pojam “gnezdo integriteta” nastalo je u Australiji od strane australijskog ogranka međunarodne organizacije Transparency International.

“Svojim neosnovanim insinuacijama, BIRODI međutim pokušava da javnosti u Srbiji, bez ikakvih osnova, nametne tezu da je svaka donacija kompanije Rio Tinto protivzakonita, što predstavlja opasan presedan.”

Da lapidarno ponovimo, BIRODI inicijativa nipošto nije plod insinuacija. BIRODI je predložio Rio Tintu da pokaže svoj donatorski integritet i objavi kome je davao novčane ili nenovčane donacije i kakve je to rezultate donelo. Insinuacije su izneli diskutanti na dijalogu u Ljuboviji uključujući i samog predsednik Republike, Aleksandra Vučića, koji nije iskoristio pravo da od Rio Tinta zatraži da objavi spisak donacija i sponzorstva i ostvarenih rezultata.

Zahtev upućen kompaniji Rio Tinto od strane BIRODI-a je duboko diskriminatoran budući da on nije upućen nijednoj drugog kompaniji koja posluje u Srbiji, čime BIRODI pokušava da nametne posebne uslove koje treba da važe isključivo za kompaniju Rio Tinto, zbog čega je ovaj zahtev BIRODI-a u svojoj osnovi i nedemokratski.“

Da, ovo je prvi put da se BIRODI bavi integritetom u privredi. Istine radi, valja reći da je u svom gostovanju na Nova S izvršni direktor BIRODI-a, Zoran Gavrilović, naveo da bi i donatorske aktivnosti Linglonga, Gasproma i Ziđina, takođe, trebalo da budu predmet monitoringa. Tema integriteta poslovanja u Srbiji i integriteta donatorstva i sponzorstva biće jedan od budućih prioriteta BIRODI-a.

BIRODI je se sa istim reakcijama po pripncipu “što mi, a ne ostali?” susretao svojevremeno u lokalnim samoupravama kada smo inicirali lokalne antikorupcijske planove. Neretko su nas lokalni funkcioneri pitali zašto dolazimo u njihove lokalne samouprave, s obzirom da nisu korumpirani. Naš odgovor je uvek bio da je jačanje integriteta nešto na čemu se neodustajno radi i što se neprestano gradi. Ista poruka važi i za Rio Tinto, uz dodatak da zelene tranzicije nema bez zelenih vrednosti, a etičnosti je jedan od stubova koncepta zelenih vrednosti.

U tekstu, organizacija BIRODI poslovanje kompanije Rio Tinto u Srbiji stavlja u kontekst neetičnog poslovanja bez ikakvih dokaza, nedvosmileno potvrđujući da nemaju nikakve osnove za svoje spekulativne tvrdnje, što je protivno osnovnim pravnim načelima i zakonima Republike Srbije.“

BIRODI se nije bavio istragom, on naprosto nije nadležan za to, već je predložio meru iz oblasti etičkog upravljanja, koja je moguće rešenje za ukazano nepoverenje prema donatorskom integritetu Rio Tinta. Ovu ili neku drugu meru su trebalo da predlože prisutni predstavnici Rio Tinta nakon izrečenih komentara na donatorski integritet od strane učesnika i predsednika Republike tokom ljubovijske debate.

Ovim je BIRODI prekršio i svoj etički kodeks koji su svi članovi BIRODI-a dužni da poštuju, koji u tački 10 navodi da je ‘Bilo koja vrsta diskriminacije po bilo kojoj osnovi za mene neprihvatljiva, te ću je učiniti javnom kako pred organima Biroa, tako i pred organima profesionalnih zajednica, odnosno nadležnim organima države’. Na osnovu ovog člana Etičkog kodeksa BIRODI-a, kompanija poziva sve članove ove organizacije da ukoliko, osim neosnovanih insinuacija koje bez ikakvih osnova iznose javno, imaju bilo kakav dokaz da je kompanija Rio Tinto poslovala neetično, iste dostave nadležnim organima.“

BIRODI je postupio prema navedenom članu svog Kodeksa time što je u saopštenju pozvao sve članove gnezda integriteta projekta Rio Tinto ne samo Rio Tinto, već i državne organe, uključujući i Agenciju za sprečavanje korupcije, da unaprede integritet aktera.

U slučaju Rio Tinta, BIRODI je pozvao ovu kompaniju da pokaže svoj donatorski integritet, koji su svojim stavovima doveli u pitanje učesnici ljubovijskog dijaloga, uključujući predsednika Republike, Aleksandra Vučića.

Valja podsetiti da se narušavanje instrumenta etičkog upravljanja, a pre svega  planova integriteta i etičkih standarda, procesuira pred etičkim telima/komisijama, koja su nadležna za staraju o njima!  Konkretno, u ovom slučaju pred telima, koja kao takva priznaje ili poseduje kompanija Rio Tinto, a ne pred određenim državnim organima, koji su zaduženi za sankcionisanje kršenja zakona. Da BIRODI ima saznnja o kršenju zakona od strane Rio Tinta morao bi po sili krivičnog zakona da svoje dokaze i saznanja dostavi nadležnom tužilaštvu, što je BIRODI radio.

Rio Tinto posluje strogo u skladu sa najvišim međunarodnim standardima korporativnog upravljanja, uključujući etičke principe. Svaka donacija ili sponzorstvo realizovani su transparentno, prema jasno definisanim pravilima i procedurama, i uz puno poštovanje zakona Republike Srbije. Ne samo da su svi naši partneri postupali u skladu sa zakonom, već smo i mi, kao kompanija, uvek obezbeđivali da svaka transakcija bude dokumentovana i u skladu sa propisima.

Iz tog razloga ne vidimo zašto Rio Tinto ne sastavi izveštaj o donacijama i ostvarenim rezultatima za period od 2019. godine i ne postavi na kompanijski sajt pored informacija o donacijama, koje već postoje.

Podsećamo organizaciju BIRODI, kao i širu javnost, da je iznos ukupno doniranih sredstava javno dostupan na sajtu kompanije. Ističemo da Rio Tinto ne sarađuje sa fizičkim licima, dok su imena pravnih lica izostavljena iz bezbednosnih razloga zbog negativne kampanje kojima su primaoci donacija bili izloženi u prošlosti od dela javnosti. Primer pritisaka i neosnovanih napada jeste Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, koji je bio na meti javnih napada zbog saradnje sa Rio Tintom. BIRODI koji se javno zalaže za integritet, javnost i inkluziju, nikada javno nije osudio ove neosnovane napade na Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.“

Kao organizacija koja je predmet višegodišnje hajke od strane najviših državnih funkcionera (predsednik Republike, predsednica Vlade, narodni poslanici i provladin mediji) od kojih je poslednja u formi tvrdnje, koja je izrečena od guvernerke Narodne banke Srbije da u okviru samo njoj znanog BIRODI zelenog projekta spremamo uslove za NATO intervenciju u Srbiji, BIRODI oštro osuđuje bilo kakvu hajku, odnsno uvek će biti na strani dijaloga, a protiv govora mržnje i etiktiraranja.

S druge strane, kao organizacija koja se bavi integritetom profesija, doniranje Rio Tinta akademskim i stručnim institucijama, ali i pojedincima, a pre svega stručnjacima, koji deluju/imaju ekspertize u oblastima u kojima Rio Tinto ima poslovne interese vidi kao potencijalni sukob interesa, koji je potrebno regulisati kako ne bi dovelo do urušavanja donatorskog integriteta Rio Rinta.

Zato je potrebno potencijalne sukobe interesa pri doniranju Rio Tinta mapirati i regulisati, što ne znači nužno uskraćivanje donacija, već regulisanje i sprečavanje sukoba interesa za šta služe planovi integriteta kao instrument etičkog upravljanja.

U slučaju Univerziteta u Novom Sadu, na sajtu ovog univerziteta je lako naći Strategiju upravljanja rizicima, koja je po svom sadržaju ima funkciju plana ntegriteta kao instrumenta etičkog upravljanja.

Ostaje pitanje da li Univerzitet u Novom Sadu ima akte (pravilnik ili kodeks) kojima se reguliše primanje donacija, ali i radno angažovanje zaposlenih na Univerzitetu u Novom Sadu na poslovnim aktivnostima kompanija-donatora. BIRODI analiza Kodeksa profesora Univerziteta u Novom Sadu ukazuje da ove dve oblasti u najmanju ruku nisu dovoljno precizno regulisane, mada postoje naznake u Strategiji upravljanja rizicima da je to moguće uraditi. Kodeksom o akademskom integritetu u članovima 22 – vanakademske delatnosti, 23 – sukob interesa, privatni interes i povezana lica je na posredan, ali ni radnog angažovanja univerzitetskog kadra kod kompanije – donatora. ‘

Beogradski univerzitet, bar na sajtu, nema dokument, koji bi imao funkciju plana integriteta. Kodeskom profesionalne etike Univerziteta u Beogradu u članovima 29 – korupcija, 30 – zakonito i profesionalno obavljanje profesionlanih obaveza, 31 – vanuniverzitetski poslovi i delatnosti članova univerzitetske zajednice, 32 – sukob interesa i 33 – transparetnost i poverljivosti kao u slučaju Kodeksa o akademskom integritetu novosadskog univerziteta nije precizno definisanje radno angažovanje zaposlenih na univerzitetu, a pre svega profesora,, na projektima gde donatorska firma ima poslovne interese, a što može biti izvor sukoba interesa, odnosno rizik po donatorski integritet kompanije

Da je sve napred navedeno veoma ozbilja tema, govori slučaj na koji ukazuje kablovski kanal N1, koji je prema svom svedočenju došao u posed spiska poželjnih gostiju na medijima u Srbiji, koji je kreiran od strane vlasti.  Na spisku onih koji bi promovisali projekat Jadar su profesori angažovani od strane Rio Tinta.

Sve napred navedeno treba da važi kako za zagovornike, tako i protivnike projekta Jadar.

Kompanija Rio Tinto u sklopu svog društveno odgovornog poslovanja realizuje program podrške za stručnu podršku preduzetnicima i poljoprivrednicima čije je cilj doprinos rastu i razvoju i konkurentnosti preduzetnika, mikro i malih preduzeća i poljoprivrednika na teritoriji grada Loznice i opštine Krupanj. na osnovu javnog poziva, a sve informacije o ovom projektu javno su dostupne na web sajtu kompanije.

Da bi se javnost, a pre svega učesnici dijaloga u Ljuboviji, uključujući i predsednika Republike, uverila u svrhovitost donatorske aktivnosti Rio Tinta, bilo bi korisno da Rio Tinto na svom sajtu predstavi izveštaj o rezultatima navedene podrške preduzetnicima i poljoprivrednicima. To bi razvejalo sumnje u donatorski integritet koje postoje kod nekih učesnika dijaloga u Ljuboviji.

„Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.“

Prvi povod za BIRODI inicijativu su govori učesnika debate u Ljuboviji, koji su ukazali na sporni integritet dodele donacija od strane Rio Tinta. O potencijalnom uticaju Rio Tinta na medije u lozničkom kraju govorio je predsednik Republike.

Drugi povod BIRODI inicijative je činjenica da je organizacija, koja se bavi integritetom profesija, odnosno koja je izradila predlog Antikorupcijskog kodeksa profesija i skicu Zakona o profesionalnom organizovanju i udruživanju, a sa ciljem da se očuva profesionalni integritet.

Treći povod za ovu preventivnu inicijativu, a ne represivnu akciju, predstavlja činjenica da je BIRODI organizacija koja je državi Srbiji donela mehanizam za borbu protiv korupcije na nivou gradova, a čija je primena u Loznici stopirana. Grad Loznica, i pored međunarodne podrške od strane Švajcarske razvojne agencije, nije formirao nezavisno lokalno antikorupcijsko telo. Ono bi trebalo da nadzire primenu lokalnog antikorupcijskog plana koji je usvojen od strane skupštine Grada Loznice.

Želimo da verujemo da su ljudi u Rio Tintu znali za napred navedeno da bi svoje društveno odgovorno poslovanje usmerili da promovišu praksu borbe protiv korupcije na nivou gradova u Australiji, gde je sedište Rio Tinta, a što je bio jedan od uzora koji su nadahnuli BIRODI kada je inicirao antikoruptivnu borbu u gradovima i opštinama Srbije.

„Neosnovane navode, kao i potpuno neutemeljene insinuacije i širenje neosnovanih optužbi i dezinformacija shvatamo veoma ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije“, navodi se u reagovanju Rio Tinta .“

BIRODI u svom saopštenju nije nikoga ni za šta optužio, već je inicirao meru koja je deo etičkog upravljanja, koju je samo poslovodstvo Rio Tinto trebalo da inicira na samom događaju i pokaže svoj donatorski integritet time što bi objavili potpuni spisak donacija koje su date pravnim i fizičkim licima, odnosno dopunio postojeći spisak sa sajta kompanije dodajući informacije o projektnim postignućima. Time bi uverio javnost, a pre svega učesnike dijaloga u Ljuboviji i predsednika Republike, u svoj donatorski integritet.

Činjenica da su predstavnici Rio Tinta ćutali pred predsednikom Republike, koji je govorio o njihovom medijskom položaju u lozničkom kraju, da predsednik Vučić nije otvorio pitanje donacija i sponorstava Rio Tinta, a da Rio Tinto BIRODI-u preti preduzimanjem svih raspoloživih pravnih radnji, samo može da nas dodatno inspiriše u borbi za donatorski integritet, jer verujemo u stručnost i etičnost našeg rada, a pritom imamo na umu ono što je Makijaveli rekao: “nije teško kada čovek pati, teško je kada ne zna zašto pati”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari