Rio Tinto demantuje izjave sa protesta, kažu da rudnik ne bi ugrozio poljoprivredu 1Foto: Danas/Vojin Radovanović

Kompanija Rio Tinto demantovala je pojedine izjave učesnika protesta koji je održan u Beogradu i navela da su navedene informacije tendenciozne i netačne.

Kažu da se protiv projekta „Jadar“ vodi intenzivna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju lažne vesti i neosnovane tvrdnje da će projekat imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi i da nacrt studije o proceni uticaja na životnu sredinu u potpunosti opovrgavaju te tvrdnje.

„U okviru svog obraćanja Dragana Đorđević je na skupu netačno navela da bi rudnik projekta ‘Jadar’ bio prvi i jedini rudnik u naseljenom, plodnom, vodnom, živom mestu. Ova izjava je tendeciozno netačna jer je Đorđević i ovog puta potpuno ignorisala činjenicu da u svetu već rade litijumski rudnici poput rudnika Greenbushes u Australiji koji se nalazi tik uz istoimeni grad u kome se, u gusto pošumljenom okruženju, uz rudarstvo uspešno odvijaju poljoprivredne aktivnosti, a pogotovo uzgoj vinove loze. Osim toga, samo u Evropskoj uniji razvijaju se slični litijumski projekti u naseljenim mestima, uključujući i projekte u zonama zaštite prirode Natura 2000“, naveli su u saopštenju.

Demantovali su i da je „rudna renta u Srbiji najniža“ i naveli da je rudna renta u Srbiji za metaličke sirovine, u koje spada i litijum pet odsto i jednaka je ili viša u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu.

Dodali su da ako bi projekat bio realizovan, bio bi podložan jednoj od najviših rudnih renti na svetu za vertikalno integrisan tip projekta a to je pet odsto od prihoda kompanije, odnosno oko osam odsto na vrednost koncentrata, što je skoro dvostruko više u poređenju sa Australijom.

Rio TInto u saopštenju kaže da bi rudnik „Jadar“ bi bio podzemni rudnik na dubini između 370 i 650 metara ispod površine zemlje, a da istraživanja nezavisnih stručnjaka, među kojima je 40 profesora univerziteta, pokazuju da poljoprivredna proizvodnja može nesmetano da se nastavi paralelno sa rudarenjem.

Kompanija Rio Tinto apelovala je na medije u Srbiji da kako kažu „ne učestvuju u širenju lažnih vesti i panike o Projektu „Jadar“ i da se za sve informacije obrate kompaniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari