"Rio Tinto marš iz Srbije" na dočeku olimpijaca: Poruka upućena vlasti ili sportistima? 1Foto: Starsport

Doček srpskih olimpijaca u ponedeljak je počeo kao i obično. Sportisti su nosili medalje, redom se rukovali sa predsednikom države i jedan po jedan izlazili na čuveni balkon dok ih je masa pozdravljala ovacijama. A onda je okupljeni narod počeo da skandira „Rio Tinto, marš iz Srbije“.

Moglo se naslutiti već na samom početku u prostorijama Starog dvora, kada je Dušan Mandić odbio da se rukuje sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, da ovaj skup neće proći baš onako glatko kako su organizatori želeli.

Na jednoj obližnjoj zgradi nekoliko građana je razvilo transparent „Narod je uvek uz vas. Da li ste vi uz narod?“ Pored toga, na transparentu je crvenom bojom pisalo i „Stop Rio Tinto“. Građani su ovako poslali poruku sportistima da ih žele na svojoj strani.

Ni ovaj skup nije prošao bez hapšenja, pa su tako privedeni aktivisti pokreta „Kreni-Promeni“, koji su držali transparent „Nećete kopati“.

„Kopanje litijuma je vanpolitičko pitanje. Gde god imate okupljene ljude, oni će skandirati ono što je okupljena skupina na dočeku olimpijaca uzvikivala, jer ceo narod u Srbiji je protiv kopanja litijuma“, kaže za Danas bivši košarkaški reprezentativac Vladimir Štimac, nekada i sam na balkonu sa medaljom oko vrata.

On se zahvaljuje građanima jer su, kako kaže, informisali sportiste o dešavanjima u zemlji dok su oni bili na Olimpijskim igrama.

„Hvala ljudima što su nas na to podsetili i informisali sportiste na terasi, koji nisu imali priliku zbog Olimpijskih igara da vide šta se u zemlji dešava. Sada mogu da se zapitaju kakvo je stanje“, kaže Štimac.

Osnivač Eko straže Bojan Simišić smatra da su građani skandiranjem u ovakvoj prilici pokazali da su spremni na dugoročnu kampanju protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

„Parola ‘Rio Tinto, marš iz Srbije’ se peva na svim utakmicama Partizana i Radničkog iz Kragujevca, pevali su je navijači i u Parizu. Građani razvijaju transparente po autoputu. O protestu od subote su svi svetski mediji napravili prilog“, kaže Simišić.

Kaže i da je ovo pravi način da se vodi takozvana „grassroots“ kampanja, koja potiče iz naroda.

Pavle Cicvarić, aktivista Borbe, studentskog udruženja koje je bilo aktivno na protestima u subotu i nedelju, kaže da je na dočeku olimpijaca kampanja protiv litijuma i zagađivanja životne sredine dobila jednu sasvim novu dimenziju.

„S obzirom na to da smo videli da se na takvom skupu, kao što je doček olimpijaca, toliko skandira i insistira na toj temi, to dodatno potvrđuje tezu da je ta tema nezaobilazna“, kaže Cicvarić.

On navodi da je to što se desilo dobra stvar jer su sportisti nezaobilazni deo našeg društva.

„I sportisti moraju da se uključe u ovu borbu. Ovo se može protumačiti i kao neka vrsta pritiska na sportiste, a na njih i treba izvršiti pritisak“, smatra Cicvarić.

Kaže i da se ovako može videti kako protestima protiv Rio Tinta nije potreban moderator ili neka stroga organizacija, jer će se parole spontano pojaviti na svim skupovima.

Međutim, dodaje i da ovo nije dovoljno za njihov uspeh.

„Za ove proteste nije bila potrebna neka velika logistika i organizacija, ali da bi oni do kraja uspeli, potrebno je da se bolje organizuju kao i da se političke stranke aktivno uključe“, ističe Cicvarić.

Poslanica Demokratske stranke Dragana Rakić kaže da skandiranja protiv litijuma na događajima, kao što je doček naših olimpijaca, pomažu predsedniku Aleksandru Vučiću da shvati šta ljudi stvarno misle o Rio Tintu.

„Odustaće Vučić od litijuma ako otpor građana bude dovoljno jak i ako, naravno, u međuvremenu nije izgubio razum“, kaže Rakić.

Smatra i da je skandalozno to što je policija uhapsila aktiviste koji su istakli transparent „Nećete kopati“.

„Verujem da će se skandiranje ‘Nećeš kopati’ čuti gde god se pojavi Aleksandar Vučić. Posebno raduje što su to skandirali pretežno mladi ljudi, koji jasno poručuju da ne dozvoljavaju da im budućnost uništi jedan čovek zaokupljen svojom pohlepom za provizijom od iskopavanja litijuma“, zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari