Rio Tinto odlučio da odgovori i reditelju Goranu Markoviću u vezi sa iskopavanjem litijuma: „Jadar se može bezbedno realizovati“

Ostavite komentar


  1. Niste me ubedili !! Čim je vaš „lobista“, oskar,tu mnooogo smrdi !!!

  2. Fotografije i opise dosadašnjih uspeha „renomirane RT“, smo videli, zato i ne damo svoj okoliš.
    I, na kraju, ako ipak bude devastirana životna sredina (a neće, jer neće biti kopanja), ko će za to odgovarati?
    „Renomirani, anonimni stručnjaci“ koji su izradili „Nacrt …“ studije iza koje „renomirana RT“ NE STOJI?

  3. „može bezbedno realizovati uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine“. Ako pogledate obale naših reka koje su deponije na otvorenom, videćete kakvi su naši najviši standardi zaštite životne sredine i kako se poštuju. Zašto bi sa stranim kompanijama bilo drugačije.

  4. Garantujem da niko od ovih pametnjakovića iz Rio Tinta NIKADA nije bio u nekom rudniku sa bilo kakvom podzemnom eksploatacijom, a naročito ne u rudniku Litijuma ! Sada nam oni nešto „garantuju“? Da li će se rudnik zatvoriti nakon prvog ekološkog problema? Znamo da neće jer ni mnoge fabrike i rudnici u Srbiji nisu zatvoreni, a čak i kada plate kazne one su smešne!

  5. Sve verujem ovom Ruo Tintu. Toliko toga , dobrog su uradili širom sveta , da ovi njihovi demanti “ moraju“ da se uzmu u razmatranje. Upravo su izgubili spor u Australiji.

  6. Све рударско,геолошко, хемијско, технолошко, еколошки… стручњаци:Ћута, Горан Марковић, Ненад Јездић, Цеца Бојковић… Ало, људи преглумили сте!

  7. Ne treba nama ni Rio Tinto niti bilo koja druga rudarska kompanija da uništavaju Srbiju, imamo mi našeg diktatora, koji Srbiju uništava evo već 12 godina.

  8. Niko ne veruje u studije, zato sto neveruje vlastima..Kao se moze verovati onima koji su na svim nivoima u korupciji.. Nigde se u svetu nerudari na plodnim poljima i rekama, koje zivot znace.. Videla sam strahotu tih rudnika u Juznoj Americi…

  9. Ako moze bezbedno da se iskopava litijum, kopajte u Nemackoj, a ne u Srbiji (oni imapju 10 puta vise). Pa izvolite. Ko je uzeo novac, neka vam vrati.

  10. Kojih stručnjaka? Kojih profesora spovedene analize? Hoćemo imena a ne da se krije. Izgleda da će RT sad početi da podnosi tužbe svakom ko hoće nešto da kaže.

  11. Počeće tužbe rio tinta, to je ovigledno. Korumpirano pravosudje ce raditi u njihovu korist. To ce biti najveca greska njihova i režima. Zo ce biti ona kap koja ce napraviti potpunu poplavu nezadovoljstva.

  12. Neka pokažu JEDAN rudnik litijuma gde nisu zagadili okolinu!!! Samo jedan. Dajte slike i projekat.

  13. Može se bezbedno realizovati ali vi to neće tako raditi jer bi vas mnogo koštalo. Treba razlikovati može se i mi ćemo bezbedno realizovati.Znate da ovde vlada bezakonje i pokušavate da se ubacite ali neće vam proći.

  14. Nema kopanja i tačka,dolazimo da vam obustavimo sve,zdravlje je bitnije,Rio Tinto mrš iz Srbije ..

  15. Уложиће сва средства да заштите репутацију компаније Вероватно мисле на улагање киселине у земљиште и воду.

  16. Toliko je čisto da su nemci koji imaju više litijuma nego mi zainteresovani za kopanje litijuma ali kod nas. Treba da budeš najveći debil u istoriji debilizma da poveruješ riotintou.

  17. Kad bi garantovali zastitu zivotne sredine i stanovnistva tog podrucja,ne bi imali potrebu da svim pravnim sredstvima stite svoju reputaciju.

  18. U Srbiji je sistem, ako platiš gde treba i koliko treba niko ne sme da kontroliše šta radiš a režimska glasila će da slikaju amazonsku prašumu i napiši da tako izgleda rudnik. A vašu reputaciju znamo zato vam i nećemo dozvoliti da kopate. Sa vama, u istoriju može i garnitura sa kojom ste se i dogovorili.

  19. R. T.zna da prica lepo a radi suprotno..Zasto tu svjusvju bezbednu I odgovornost prksu nije uupotrebjo ranije nego bas sada MOTO R.T.JE PROFIT PRE SVGA.

  20. И у струци и у науци могу постојати грешке и заблуде

  21. Prvo prevedite na engleski srpsku reč “ inat“,a onda shvatite da ne postoje „pravna sredstva“ koja štite siledžije i mutne korupcionaške aždaje,kao što je RT.
    Nemate vi tih para, jer za ovo se pare ne važe.
    Mrš odavde,sa sve plaćenicima svojim.

  22. A gde će da ostave to što izvade iz zemlje i plus 1100 tona kiseline nek to vrate u Australiju

  23. Radio je Rio Tonto studije i za druge rudnike koje su neke zemlje usvojile, pa smo videli kako je to prošlo i u samoj Australiji. Uništili su pećinu sa tragovima ljudske civilizacije starim 46.000 godina. Zato im je vlada Australije nedavno stopirala otvaranje rudnika uranijuma u toj zemlji. Jedini način da se životna sredina adekvatno zaštiti jeste da ta kompanija na zlom glasu uopšte ne počne da rudari u Srbiji.

  24. Studiju za Rio Tinto su pisali ljusi koje je platio Rio Tinto.
    Ko je blesav, neka poveruje takvoj studiji.
    Pverovaće izdajnik.

  25. Opet 100 stručnjaka, 40 profesora, 10 fakulteta. Gde su i kad ćemo čuti njihova imena i nazive fakulteta?
    Od toga da tehnologija namenjena Srbiji nije primenjena nigde u svetu, da se radi o „testiranju“, „pilot projektu“ „probnoj kampanji“, pre par nedelja, danas dođosmo do toga da je „tehnologija prerade koncentrata jadarita razvijena i temeljno testirana u Razvojno-tehničkom centru kompanije RT u Melburnu“. Šta je tačno? Prvo ili drugo? Ili ste „tehnologiju prerade koncentrata razvili i temeljnom testirali“, za par zadnjih nedelja?
    Razne tvrdnje i obećanja i obavezno pominjanje „raspoloživih pravnih sredstava“ i „zaštite reputacije kompanije“.
    A izrečene kazne u svetu zbog nepoštovanja propisa i zaštite životne sredine u zemljama u kojima rudare? O tome, ništa?

  26. Idite vi mimo nas i kopajte kod drugih a nas ostavite da se bavimo poljoprivredom i to organskom.

  27. Zasto onda Portugal,Francuska,Nemacka,Slovacka,…ne vrse eksploataciju svojih ležista,nego to rade kod drugih za svoje potrebe.Zasto se profesori masinskog fakulteta ukljucuju masovno u „strucne organe“,a ne profesori tehnolsko metalurskog fakulteta,pa hemicari,biolozi,medecinska nauka,poljoprivredna nauka,sumarstvo,….Porazno je da je studiju izvodljivosti radio Rio Tinto direktni korisnik eksploatacije rudnika?

  28. A ko iz Rio Tinta tako uporno prati komentare koji ukazuju na štetnost rudarenja po životnu sredinu i da imaju toliku ekipu srtučnjaka koji mogu odgovoriti na svako reagovanje.Ovo je još jedan dokaz da vladajuči pavijani imaju službu praćena.pa svaki komentar bio i u sredstvima medija i na društvenim mrežama,pokrivaju uopštenim odgovorima bez analiza iz „srtučne službe srpskog rio tinta.“,a koje su školovane na megableji.Koji su ovo zbilja providni pavijani i kako imaju obraza da baš toliko pljuju po svom narodu i državi i da štite dušmanine.

  29. Vi mislite da je narod blesav i da je zeleno rudarstvo ako nacrtate maketu postrojenja za preradu rude litijuma u sred zelenog prostra koji vrvi od života ljudi, biljaka i životinja. Narod vas smatra retardiranim za to šta mu poturate kao vašu dobru nameru. Marš iz Srbije.

  30. Vrlo čudno da samo predsednik i sns baš jurišaju na rudarenje,liči mi da se neko debelo opario novcem,narod zna šta je njegov interes a ne agitatori!

  31. Koje su to strvine i dzukele , pa ovo nigde na svetu nema .
    Ne trosite prostor na njihove baljezgarije.

  32. Rio Tinto i Vučič da se lepo spremi da pakuju Kofer!!! Tinto iz Srbije a Vučič lepo u žatvor

  33. Ne vrede prazne price RioTinta .Neka pokazu primer gde su ti njihovi rudnici bez posledica po zemlju vodu i vazduh.Oni su iza sebe ostavili pustos gde god su kopali litijum a nas lazu i mazu…

  34. Nema kopanja. Ovo je narodni ustanak a ne politicki. Ali cemo i vlast da promenimo ili nas nece biti.

  35. Simptomatična je ovolika revnost RT da svakom iole poznatom ko daje javno svoje mišljenje odgovara istom „žvakom“ da su poznati stručnjaci radili nacrt Studije o PULS. Profesori, naučnici fakulteti itd, ali osim prof, nosioca izrade tzv Studije, Mašinskog fakulteta niko ne sme da javno stane iza tzv Studije.
    Kako to da svi domaći „politički moćnici“ uključujući i predsednika znaju tehniku rudarenja litijuma a po zakonima o rudarstvu i izgradnju pre izrade Studije moraju da se urade Idejna rešenja i Idejni projekti, revidovani od revizionih komisija. Za ove projekte javno prof sa Maš. fakulteta, nosilac izrade Studije, kaže da su ugledne ino i domaće projektantske kuće uradile ove projekte dok izvršni direktor RT opet javno kaže da ovi projekti nisu urađeni.
    Ko će nadgledati da li se sve izvodi u skladu sa EU eko normama, to strancima ne odgovara a sve domaće institucije koje se bave ovim su uništene odavno.
    Čak i da postoje neke garancije za ekološke standarde da li iko svestan koji živi na ovim prostorima može da zamisli na šta će ličiti predeli koji su sada njive i livade. Čak i da bude neke ekonomske koristi ona je mizerna u odnosu na druge negativne uticaje.
    RT u prvim godinama rada po kapitalističkim pravilima prvo mora da nadoknadi uloženo, šta god to bilo, pa će profit iskazivati tako da ni mizerna nadoknada zemlji Srbiji će biti upitna.

  36. Драги еко терористи односно Рио Тинто треба да одговори одакле ће узимати воду и где ће та вода после да оде? Ако је тако безбедно и шта верујете, предложите тај апсолутно безбедан и сигуран процес Немачкој и Аустрији, јер њихове земље су богатије литијумом. Још једно питање је да ли стварно верујете да постоји непрописно слој кога би зовете хидроизолациони слој !!!!да ли ви стварно верујете да вам ми верујемо што лупетање глупости. Маријанти ће после свега и затвор као и већина лобиста за ову криминал у организацију због коруптивних активности, екоцида и покушаја масовног уништења становништва. Оскар не схвата у шта се увалио он и његова секта. Лупета стручњак о рударству на све цилиндре

  37. Tone sumporne kiseline kojima će rudnik svakodnevno da ispira rudu neće ići ni u zemlju, ni u vodu, ni u vazduh, kaže Rio Tinto. Ne kaza gde će ići?

  38. A ko je video te studije samo vlada i koji su to eksperti i strucnjaci sto mi njima da verujemo gde god su bili ostavili pustos i mi da verujemo njima. A znamo da ce se nasi politicari lako kupiti. Samo neka idu sto dalje od Srbije. Ne treba dozvoliti kopanje nasa deca treba da zive.

  39. Hvala….nećemo!!!!! Tačka.Podsećaju me na dosadne prodavce koji te ubeđuju da nešto kupiš iako si samo pogledao neku stvar.

  40. Kopajte vi bezbedno litijum u svojoj zemlji ,a ostavite Srbiju.Zatrovali ste je i previse.

  41. Zabrinuti za reputaciju Rio tinta, brane se brojnom visokim stručnjacima, ali bezimenim ?!

    Dajte njihova imena i stručnost !

    G. Goran Markovic je dao svoje ime i svoje mišljenje .

  42. Ko slusa domace i medjunarodne strucnjake, Nebeski narod sve zna. Narocito glumci, reziseri, pevaci, sportisti, politicari… ti sve znaju i razumeju.

  43. Koji su to naucnici i profesori radili studiju? Ako neko radi studiju izvodlhivosti nekog projekta onda stane iza nje imenom i prezimenom i svojom titulom. Ovako meni kao obicnom gradjaninu to izgleda da su birokrate Rio tinta sastavile istu uz pomoc vestacke inteligencije.

  44. Projekat Jadar može da bude bezbedno realizovan ako sediš u Londonu ili Australiji

  45. Zao mi je Rio Tonto, nema kopanja.
    Gde ste dosli tu trava vise ne raste.
    Ovo je moja zemlja koju volim najvise na svetu.
    Srbija nema alternativu!

  46. O kojoj reputaciji pričaju? Koliko tužbi ima protiv njih u svetu, ne zna im se broj? Reputacija destrukcije bez ikakvih obzira prema prirodi i ljudima, naročito obojenim!

  47. Sa svakim odgovorom, manje su ubedljivi. Ponavljaju se. Poenta je da mi nećemo nikakav rudnik. Koliko puta treba to da ponovimo da bi razumeli? Nećemo rudnik! Šta tu ima više da se priča? Želimo da vi pokupite svoju reputaciju, kao i pretnje o tome da ćete je svim pravnim sredstvima braniti i da napustite Srbiju. Zauvek.

  48. „Najvisi standardi“ – ne znace ama bas nista! Bezbedno i odgovorno i ublazavanje uticaja u istoj recenici – znaci bice uticaja onda nema govora o bezbednosti i tako u nedogled. Kao papagaji.

  49. Nedaj boze da se srbi sloze.
    posle puno godina oper se slozili .
    Stop rio tinto ZIVELA SRBIJA i srpski narod.

  50. „Bušotine koje uz pomoć hemikalija vade utobu zemlje“, kao da nam govori plemenski vrač, a ne ozbiljan intelektualac.

  51. „Opet 100 stručnjaka, 40 profesora, 10 fakulteta. Gde su i kad ćemo čuti njihova imena i nazive fakulteta?“ Čemu sve to dovoljan je samo jedan stručnjak Goran Marković

  52. Širom sveta imamo primere „bezbednog“ iskopavanja litijuma od strane Rio Tinta, posebno u Australiji i Papua Novoj Gvineji. Neka kopaju na drugom mestu, a Srbiju ostavite na miru. Rio Tinto, marš iz Srbije!!!

  53. bravo za vasu reputaciju . Videli smo sta ostaje iza vas . Zato nas zaobidjite . Kad budete poceli da rudarite u Nemackoj i kad sve povadite javite nam se tamo negde 2099 god mozda i pristanemo . Daleko vam lepa kuca

  54. Vi koji mislite da je rudarenje ok prijavite se Rt pa lepo radite, živite sa njima gde oni rudare.Nas sve druge ostavite na miru.

  55. Rio Tinto koji je napravio pustoš, građanske ratove i ostale negativne stvari u raznim zemljama + naša propala država, u kojoj vlast ne poštuje Ustav i zakone = sasvim sigurna katastrofa!!!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. i 4. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.