„Rio Tinto marš iz Srbije“: U Pančevu i Topoli protesti protiv rudarenja litijuma 1Foto: N1/ Srđan Milivojević

U Pančevu i Topoli održavaju se protesti protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Sagovornici N1 kažu da se odavno nije okupio toliko veliki broj ljudi, da je dobra atmosfera i da pružaju podršku građanima Loznice, ali i svim onima koji se susreću sa ugrožavanjem njihove životne sredine.

Novinar N1 Nenad Živković trenutno se nalazi na protestu u Pančevu i kaže da se u Pančevu okupio veliki broj ljudi.

„Pančevo opterećeno ekološkim problemima – pružamo podršku“

„Drago mi je da se na ovom mestu okupio veliki brolj ljudi i da je dobra atmosfera. Odavno nije bilo ovako entuzijastično i ovo je dobar znak, pokazatelj raspoloženja Pančevaca po ovom pitanju. Pančevo je opterećeno ekološkim problemima. Po pitanju zaštite životne sredine se solidarišemo sa svim mestima u Srbiji i svetu koji su invazivnom politikom ugroženi“, rekao je on.

Istakao je da je poruka jasna: „Ovakav način dosadašnjeg donošenja odluka nije legitiman. Vlast treba da radi u interesu građana, a ne lobija i interesnih grupa koje su klijentelističke. Imamo problem i sa ogromnom količinom novca i to je problem koji moramo da prikažemo kao takav“.

Kako je naveo, vlast zastrašuje govornike koji rade u državnim instutucijama, zbog čega je govor otkazan.

„To me ne čudi. To je mehanizam koji vlast koristi da bi obesmislila ovakve događaje, ali ništa nije jače od organizovanih, svesnih i odgovornih građana i da su takve manipulacije kratkog daha i pokazuju strah koja postoji u režimskim redovima. Ako je SNS toliko jaka, zaŠto koristi takve mehanizme pritiska?“, pita se novinar.

„Protest u Topoli jer je borba ozbiljna“

U Topoli se takođe održava protest protiv iskopavanja litijuma. Protest je organizovao Pokret poljoprivrednika Srbije, a najavljeno je da će govornici biti profesorka hemije Karolina Aleksandrović, koja je govorila i na protestu u Aranđelovcu, košarkaš Vladimir Štimac i profesor iz struke, kao i domaćini skupa.

„Poruka je jasna: Ne kopanju litijuma i Rio Tinto marš iz Srbije. Ova borba je ozbiljna. Od ovoga zavisi naš ekološki život i može da se desi ekocid, da sis bude zatrovan da ne možemo da živimo normalan život zarad drugih. Ujedinjenje je najpotrebnije. Oni koji pokazuju da podele su uz korupirani režim“, poručio je Štimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari