Rio Tinto odgovorio na navode da je njihova bušotina procurila u Gornjim Nedeljicama 1Foto: Rio Tinto

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst „Ne damo Jadar: Procurela bušotina Rio Tinta, uništila useve u Gornjim Nedeljicama“ objavljen na portalu Danasa, u kojem aktivisti udruženja Ne damo Jadar tvrde da je ova kompanija načinila ekološku štetu u dolini Jadra.

Odgovor Rio Tinta prenosimo u celosti:

„Budući da je Petković ponovo iznela u javnost netačne tvrdnje protiv Projekta „Jadar“, kompanija Rio Tinto oštro demantuje lažne vesti koje navedena osoba plasira u javnost u cilju uznemiravanja građana i širenja panike.

U članku se navodi da je „Petković snimila istražnu bušotinu koja, kako je netačno navela, „izašla tečnost koja je uništila useve na njivi u kojoj se nalazi“. Kompanija Rio Tinto ovo izričito demantuje.

Rio Tinto odgovorio na navode da je njihova bušotina procurila u Gornjim Nedeljicama 2
Foto: Rio Tinto

Dalje, tvrdnja da pijezometri „cure“ je apsolutno netačna. Na prikazanim snimcima, ne vidi se curenje pijezometra, ali se vidi minimalna količina vlage oko same konstrukcije i oštećenje betonskog materijala konstrukcije pijezometra, što upućuje na namerno oštećenje. I ranije smo imali situacije da predstavnici udruženja Ne damo Jadar vandalizuju i oštećuju pijezometre, a snimke namernog oštećivanja pijezometara su i sami objavljivali na društvenim mrežama.

Sasušeni usevi oko pijezometara se ne mogu dovesti u vezu sa pijezometrima imajući u vidu vremenske uslove, ekstremne temperature i činjenicu da je reka Korenita presušila.

U prilogu šaljemo fotografije pijezometara sa pomenute lokacije iz aprila 2024. godine kada su usevi neometano rasli i bili u dobrom stanju.

Tokom dosadašnjih istražnih radova u dolini Jadra ugrađeno je ukupno 176 pijezometara od kojih je 51 dubok i 125 plitkih – ispod 30m dubine. Svaki od objekata je ugrađen uz poštovanje zakonskih i stručnih procedura. Pijezometri su opremljeni zaštitnom kapom ili zaštitnim kavezom ispod kojih se nalaze automatski merači nivoa i pritiska vode.

Kompanija Rio Tinto apeluje na medije u Srbiji da ne učestvuju u širenju lažnih vesti o Projektu „Jadar“. Za sve informacije o Projektu „Jadar“, kompanija Rio Tinto je na raspolaganju svim medijima.

Širenje netačnih informacija i neosnovane optužbe shvatamo ozbiljno i koristićemo sva raspoloživa pravna sredstva kako bismo zaštitili reputaciju kompanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari