Tri profesora Beogradskog univerziteta i glavni naučnik kompanije Rio Tinto traže povlačenje rada iz časopisa Scientific Reports

Ostavite komentar


  1. Nećete kopati! Možda Vam zvuči prosto na Vaše titule koje ste prodali, ali ova zemlja se budi i ustaje i jednostavno- NE DAMO

  2. od koga to – od naroda i realnosti??!! A ko je plaćao ona „istraživanja“ rudarsko – geološkom fakultetu ??? Pa Rio Tinto !!!! Da nije i ovaj „naučnik“ iz Rio Tinta – nezavistan??? Na nažu zalost – prilično sam siguran da će RT uz sadejstvo korumpirane vlasti u Srbiji dovesti do nekog oblika građanskog rata!!! Kakve psihopate su na vlasti i koliko misle dobro narodu i državi- nikakvo čudo!!!

  3. Tri nezavisna naučnika iz Srbije slozili se sa glavnim naučnikom Rio Tinta… To je nemoguće. Posao glavnog naučnika Rio Tinta je da gura Rio Tinto. Ako dodje do istih zaključaka, znači da i njega plaća Rio Tinto.

  4. – тако. Глупостима се морамо супротставити. А постоји и кривично дело ширења лажних вести и узнемиравања јавности. А госпођа првопотписана иначе верује и у chemtrails-е. Ја би’ јој поништио и научно звање.

  5. Ovo je bolesno. Nike normalno sta sve rade. Zlo. Kako se boriri protiv pravnog tima Rio Tinta i njihove nauke.

  6. Neprijatelj nam je usao u dvoriste. Ko misli da to nece stici do njegovog praga, da ce neko drugi otetati rio tinto, gorko ce se razocarati.

  7. Dragana Djordjevic bi Srbiju da pretvori u poljoprivrednu, ignorisuci istorijski razvoj, posebno Loznice koja se od 1957. godine prakticno formirala na prljavoj hemijskoj industriji Viskoza.

  8. Ja kao laik koji nema pojma o rudarenju litijuma, razumem da je objavljeni clanak u tom naucnom casopisu pun pogodak. Prvo se oglasila g-dja Brnabic, (za g. Vucica nisam siguran), i kritikovala neki tamo naucni casopis koji u naucnim krugovima nema znacaja i da su oni koji su pisali promasili cilj. Sada se javlja RT i trazi da se to proceslja, povuce ili dopuni sa nekim drugim tz. relevantnim podacima pominjuci eksploataciju litijuma u slanoj pustinji Atakama, Cile, koja nema veze jedno sa drugim, veliki minus. Zatim pricaju o ostatku koji ce biti ako se secam u cvrstom stanju u jalovini i da nema sanse da se od kise omeksa ili poplave istopi, drugi minus. Zajedno sa g-djom Brnabic tri minusa a cim su se oni obratili znaci da je ono sto je objavljeno i vise nego tacno i pogodoli pravo u centar mete RT. Pametnome dosta, nadam se da pameti ima u ovome rezimu. Ziveli

  9. Nisu to profesori Beogradskog Univerziteta vec podanici AV. Profesori univerziteta imaju prvu dužnost da služe istini i zajednici. Ovi služe AV i Rio Tintu.

  10. Sporni članak prošao je sve recenzije časopisa, i dobio odobrenje urednika. Ne znam kako je to u slučaju “Scientific Report-a“, u značajnim časopisima, nakon objave nekog rada sledi period u kome je otvorena diskusija. Tu često zna “da leti perje“, ne slažu se svi sa autorima. Ali ne znam za slučaj da se traži, i da je neki časopis povukao neki rad? To se u nauci ne radi, kao što je to slučaj u politici. Tako da gospodo naučnici, znate šta vam je činiti, pa će vam autori odgovoriti, u istom časopisu.

  11. Nisam čitala navedeni rad, ali sam odgledala svaku debatu ili intervju koji se vodio na ovu temu. Rečenica koju sam citirala u nastavku komentara je vrlo interesantna iz razloga što ni u dokumentu koju Rio Tinto naziva studijom uticaja, takođe nema polaznih podataka i to je jedan od glavnih argumenata suprotne strane kada se govori o tome da se ne radi o potpunoj studiji. “Međutim nigde ne navode polazne podatke o zatečenom stanju zemljišta i vode pre početka geoloških istraživanja, koji bi jedini mogli biti osnov za takvu tvrdnju“, ističe se u saopštenju Rio Tinta.”

  12. Zanimljiva titula „Glavni naučnik“. Zvuči kao da je došla iz nekog jeftinog SF filma. Možda bi bolji prevod bio Vodeći naučnik.

  13. – госпођа саветница верује у chemtrails-е. Довољно.

  14. Tri nezavisna naučnika sa državno-zavisnog fakulteta i vodeći naučnik kompanije koji je veoma zavisan od plate koju dobija, a nigde imena i prezimena tih slavnih ptičica.

  15. Dosta vise busenja i kopanja po ovoj planeti,unistise vodu ,vazduh i sve ostalo,sta ce nam litijum i sva vasa nauka ako nestane narod,a vidimo sta se sve desava sa planetom.Nemoguce da tehnoloska istrazivanja nisu velikim dijelom kriva.Bombardovanja zagadise vazduh,a vi optuzujete stoku i njihov izmet i auspuhe vozila.Zabranite proizvodnju plasticnih flasa za pocetak ,ako mozete strucnjaci….

  16. Ako popustimo,ovaj će da nas ješe duže od Mila.Ako ne popustimo,ovi će nas jahati do veka.
    OtpoR BRAĆO.

  17. Dakle poplava 2014. je uzrokovala izlivanje jalovine iz starijeg rudnika u Jadar, a oni nama garantuju da će Rio Tinto jalovina biti bezbedno odložena i nedodirljiva. EJJJJJJ!!

  18. S obzirom da je odbila posao a i okuražila se da iskaže mišljenje, sledi odmazda.

  19. Neka objave rad u kome dokazuju to što su rekli. Glavni autor tog rada treba da bude Ana Brnabić.

  20. Nezavisni od obraza ali ne od para. Kakva ljigavost. I takvi predaju mladim generacijama. Gadno.

  21. Ova gospoda se stručno i naučno prepucacavaju bez potrebe, jer ne mogu/ neće da shvate da NE znači NE.

  22. „koji su kao *nezavisni* stručnjaci učestvovali u *izradi preliminarnih studija* o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar: „… a ne kažu da je te *nezavisne* platio Rio Tinto za „svoje studije“? Eh, – Ne, nećete prekopati srpski Verden, pa sedam milona puta bili Austrougari.

  23. Nećete kopati.i neće vas biti u Srbiji, dole domaći izdajnici tipa Brnabic, pokupljeni „profesori“ i AV&Rio Tinto

Ostavite komentar


Društvo

Otvoren konkurs za rad u BIA, ovo su uslovi 10

Otvoren konkurs za rad u BIA, ovo su uslovi

Među uslovima za rad u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), navedenim u konkursu za zaposlenje, istaknuto je da bi kandidat trebalo da bude "mlađi od 30 godina ili stariji od 30 godina" i da ima najmanje tri godine radnog staža u struci.

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.