Rio Tinto reagovao na izjave akademika Nenada Kostića 1Foto: EPA/YUN YUE

Kompanija Rio Tinto reagovala je na tekst „Akademik o ujedinjenju opozicije oko litijuma: To je smeša ulja i vode, mora jako da se meša da ostane homogena“, objavljen na portalu Danasa.

Rio Tinto tvrdi da u pomenutom tekstu Nenad Kostić „bez ikakvih osnova iznosi teške kvalifikacije protiv nezavisnih stručnjaka koji su u skladu sa zakonima Republike Srbije i u skladu sa najvišim standardima akademske čestitosti angažovani na izradi Studija za procenu uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar“.

Reakciju prenosimo u celosti:

Kostić je jednog od univerzitetskih profesora Beogradskog univerziteta angažovanog na izradi studija u skladu sa zakonima Republike Srbije u članku „Akademik o ujedinjenju opozicije oko litijuma: To je smeša ulja i vode, mora jako da se meša da ostane homogena“ nazvao „kvislingom“, čime je direktno targetirao ovog nezavisnog stručnjaka samo zbog toga što nije saglasan sa njegovim profesionalnim mišljenjem. U isto vreme, „akademik u ostavci“ nije javnosti ponudio nijedan dokaz kojim bi stavove profesora koga je direktno javno optužio za izdaju nacionalnih interesa, navodeći njegovo prezime, argumentovano osporio na naučno utemeljen način.

Kompanija Rio Tinto upućuje oštar protest i redakciji N1 zbog pružanja platforme za neosnovano i nesavesno javno targetiranje pojedinaca sa čijim profesionalnim stavovima njihovi sagovornici nisu saglasni. Ovaj način komunikacije ne doprinosi javnom dijalogu na naučno utemeljenim činjenicama i predstavlja grubo narušavanje osnovnih ljudskih prava neosnovanim targetiranjem pojedinaca.

Kompanija Rio Tinto prinuđena je i da reaguje i zbog izjave Kostića koji je neosnovano i bez ikakvih dokaza, zastrašujući građane, u kontekstu Projekta „Jadar“ „upozorio i na druge opasnosti, poput „transporta klimavim prugama i bušnim cisternama“. Kostić ovim direktno omalovažava Republiku Srbiju kao zemlju „klimavih pruga i bušnih cisterni“, odričući joj svaku mogućnost progresa i dostizanja najviših ekoloških standarda.

Za potrebe Projekta „Jadar“ urađene su brojne studije kako bi projekat bio realizovan u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine koje propisuju Republika Srbija i Evropska unija, uključujući Studiju potencijalnih opasnosti (Seveso studija), koja se bavi analizom bezbednosti izvođenja industrijskih operacija i procenama verovatnoće nastanka udesa u industrijskim procesima.

Seveso studija je zakonski obavezna za sve industrijske operatere i izrađuje se kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i zaštita životne sredine tokom celokupnog procesa rada nekog postrojenja. Sve materije koje bi se koristile u okviru Projekta „Jadar“, dopremale bi se skladištile i koristile u skladu sa strogim bezbednosnim procedurama. Na primer, sve hemikalije koje bi se koristile u pripremi i preradi rude bi se dostavljale na posebnu zaštićenu lokaciju gde bi se razređivale do željenih koncentracija i tek potom slale u proizvodnju.

Transportovale bi se specijalizovanim kamionima i železničkim vagonima uz propisane bezbednosne mere.

Kompanija Rio Tinto je na raspolaganju za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koji zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama kako bi u potpunosti razumele projekat, mere zaštite životne sredine i koristi koje bi mogao doneti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari