Ristić: Prva zvanična državna komemoracija kragujevačkim žrtvama održana 1942. u Londonu 1foto FoNet Božana Pavlica

Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić rekao je da je ta ustanova, nakon godina potrage, došla do originalne arhivske građe koja svedoči o prvoj zvaničnoj državnoj komemoraciji kragujevačkim žrtvama, održanoj krajem novembra 1942. u Londonu, u organizaciji Vlade Kraljevine Jugoslavije.

Komemoracija je, kako je navedeno u toj građi, „đacima viših razreda kragujevačke gimnazije i mučenicima svezavezničke omladine“, održana u londonskom hotelu „Hajd park“, uz prisustvo jugoslovenskog kralja Petra drugog Karađorđevića, predsednika vlade Slobodana Jovanovića i brojih članova britanskog parlamenta, rekao je Ristić za list Politika.

Mesec dana ranije, u grčkom pravoslavnom hramu, srpski svešenik je, zajedno sa grčkim, služio parastos žrtvama nacističke odmazde u Kragujevcu.

„U pitanju je građa koja je do sada bila bila potpuno nepoznata nauci, a čiji sadržaj daje značajan doprinos celovitijem i temeljnijem konstitusanju kulture sećanja na kragujevački pokolj“, rekao je Ristić.

Premijerka Ana Brnabić danas će u Kragujevcu predvoditi državnu ceremoniju polaganja venaca povodom Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Biće položen venac na spomenik „V-3“ kragujevačke gimnazije, održan moleban u „Spomen-parku Кragujevački oktobar“, kao i tradicionalni „Veliki školski čas“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari