Dejan Ristićfoto FoNet Ana Paunković

Ministar Srbije za informisanje i telekomunikacije Dejan Ristić je rekao da je Ministarstvo tokom prethodna tri meseca podnelo šest prekršajnih prijava protiv medija koji su prekršili Zakon o javnom informisanju i medijima, najčešće u slučajevima otkrivanja identiteta žrtava nasilja, naročito dece.

Ristić je u intervjuu za današnje „Večernje novosti“ rekao da takve prekršaje „nekada novinari čine nesvesno, a ponekad vrlo svesno, i to ne samo tako što otkriju identitet deteta, već daju i druge podatke koji dodatno viktimizuju žrtve i znatno otežavaju njihovu resocijalizaciju“.

Rekao je da nedavne pravosnažne presude nalogodavcima i počiniocima pojedinih napada na novinare ohrabruju kao „nagoveštaj postepenih, ali toliko potrebnih promena“, ali je „još mnogo toga pred svima nama“.

Kazao je i da Ministartsvo osuđuje svaki vid otvorenog ili prikrivenog ugrožavanja bezbednosti novinara i pokušaje ometanja njihovog profesionalnog rada.

„Blagu nadu uliva to što podaci Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije pokazuju da je u prvoj polovini ove godine bilo za 40 odsto manje napada na novinare nego u istom periodu prethodne godine“, ocenio je Ristić.

Ristić je kazao i da na zahtev Koalicije za slobodu medija za njegovu ostavku gleda kao na jedan od sastavnih segmenata dijaloga unutar medijske zajednice koje je Ministarstvo iniciralo i čemu je posvećeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari