Ujedinjene nacije su upozorile da bi pregovori o ujedinjenju Kipra mogli da dožive „fatalni neuspeh“ ako dogovor na etnički podeljenom ostrvu ne bude postignut do polovine iduće godine.

U izveštaju Savetu bezbednosti UN, generalni sekretar Ban Ki Mun je naveo da pregovori o miru između kiparskih Grka i Turaka ne mogu trajati beskonačno, upozorivši da bi napredak mogao biti ometen izborima u oba entiteta, koji slede 2011.

– Ako suštinski dogovor ne bude zaključen pre izbornog ciklusa, pregovori mogu ući u stanje potpune neizvesnosti, s rizikom da dožive fatalni neuspeh“, ocena je iz Banovog izveštaja, koji će Savetu bezbednosti biti dostavljen 30. novembra. Ban je, kako je juče preneo Rojters, izjavio da će se, krajem januara, sastati sa liderima kiparskih Grka i Turaka, od kojih očekuje da ponude plan za rešavanje preostalih problema.

Generalni sekretar UN je pre desetak dana u Njujorku razgovarao s predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofijasom i liderom kiparskih Turaka Dervišom Erogluom, posle čega je izjavio da su direktni pregovori dve strane, započeti 2008. godine, doneli izvestan napredak, ali da su i dalje „frustrirajuće spori“.

Zajednice kiparskih Grka i Turaka žive odvojeno od 1974. godine, kada je Turska okupirala severni deo ostrva s ciljem da spreči priključenje Kipra Grčkoj, podstaknuto iz Atine, gde je tada na vlasti bila vojna hunta. Evropska unija je 2004. godine primila Kipar u svoje članstvo, priznajući vlast kiparskih Grka kao jedinu legitimnu, dok samoproglašenu tursku republiku na severu ostrva priznaje samo Turska, koja tamo drži oko 30.000 svojih vojnika.

Rešavanje kiparskog problema ključni je uslov za priključenje Turske Evropskoj uniji. U protekle dve godine bilo je 88 sastanaka dve strane, a Ban smatra da, ipak, nije učinjeno dovoljno i upozorava da „razgovori ne mogu biti proces bez kraja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari