Nakon sastanka Skupštinskog odbora za rad i socijano staranje kome je prisustvovao i ministar rada i socijanog staranja Predrag Bošković, invalidi rada sa sjevera Crne Gore zamrznuli su štrajk do 2. juna, kada će se konačno riješiti njihovi problemi.


Ministar Bošković je na sastanku u Bijelom Polju kazao da je Ministarstvo rada i socijanog staranja spremno da pomogne invalidima u okviri postojećeg zakonskog sistema, tako što bi pojedini invalidi ostvarili privremenu, starosnu, invalidsku penziju gdje bi im primanja bila veća od nadoknade koju primaju sa Biroa za zapošljavanje.

– Takođe, dogovorili smo se da krenemo sa rješavanjem pitanja onih invalida rada, koji odmah mogu da idu u penziju. Da pokušamo da do 2. juna riješimo pitanja i drugih invalida, a ako to ne bude moguće, ako oni ne budu zadovoljni, da se uključi i Odbor i da tako pokušaju da naprave neku izmjenu zakona. Ministarstvo će biti protiv toga, jer smatramo da ne treba praviti izuzetke po tim pitanjima. Ubijeđen sam da možemo napraviti kvalitetan dogovor u okviru postojećeg zakonskog sistema, rekao je Bošković.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da je dodatnu težinu dalo i to što su se i poslanici uključili u rješavanju problema invalida rada. „Ukoliko invalidi rada ne budu zadovoljni rješavanjem njihovih problema, poslanici će inicirati izmjene zakona“, najavio je Žurić.

Predsjednik Udruženje invalida rada Lazar Knežević zadovoljan je postignutim dogovorom, naglašavajući da će dio invalida moći da ode u penziju već narednih dana, a drugi dio će po grupama imati sastanke sa ministrom, gdje će do 2. jula rješavati svoja pitanja. „Do 2. jula ćemo znati dokle smo stigli, koliko je grupa riješeno i šta smo uradili. Do tada zamrzavamo štrajk“, kazao je Knežević.

Zahtjevi invalida rada, nakon što su iz revolta krenuli pješke za Podgoricu i zaustavili se na Ribarevinama, bili su da Ministarstvo rada predloži izmjene zakona koji se odnosi na invalide druge i treće kategorije, odnosno da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina života za muškarce, a za žene sa 50, i da imaju najmanje 15 godina penzijskog staža. Zahtjev invalida rada je da penzija ne može biti manja od 158 evra i da im se prilikom odlaska u penziju uzima aktivni radni staž, a ne vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari