Rjoju Kobajaši: Letački samuraj na skijama 1Foto: EPA-EFE/ PHILIPP GUELLAND

Redovni televizijski konzumenti, rođeni u prošlom veku u bivšoj Jugoslaviji, novogodišnje sadržaje na malom ekranu prepoznavali su po dve stvari.

Čak i ako su voleli samo „udri brigu na veselje“ emisije naučeni su da praznici počinju ski skokovima u Obersdorfu i Garmišpartenkirhenu, poslednjih dana decembra.

Nastavljaju se prvojanuarskim koncertom Hora bečkih dečaka, a završavaju na druga dva zaletišta čuvene turneje Četiri skakaonice u Insbruku i Bišofshofenu, u prvoj sedmici nove godine.

Vremena su se u međuvremenu promenila, zajednička država je nestala, a TV ponuda i potražnja postali drugačiji, pa opet i ima još onih što u glavu prepoznaju neustrašive nebeske letače i grozničavo čekaju njihove vazdušne bitke tokom deset „svetih dana“ zimskih sportova.

Takvi sada „nisu živi“ da vide hoće li Japanac Rjoju Kobajaši ponovo potvrditi nepisano pravilo da ko povede sa 2:0 u pobedama taj se i na kraju smeje, a kući nosi prestižnog „Zlatnog orla“.

Onako kako mu je to pošlo za rukom 2019. godine, kada je trijumfima u Nemačkoj prizvao slavlja u Austriji i dobio svojih pet minuta slave u istoriji duge tradicije nadletanja, započete 1953. godine.

Ako ostane fokusiran, zadrži dobitničku tehniku, nastavi da primenjuje izabranu taktiku, bude imao vetar za saveznika a ne neprijatelja, pogleda ga malo sreće… mogao bi reprizirati uspeh iz te sezone, jer su mu doskoci (128, 5 / 141 metar) i poeni (302) iz Obersdorfa, odnosno Garmišpartenkirhena (135,5 / 143 metara, 292,2 poena) otvorili put ka konačnom trijumfu.

Za šta, naravno, treba proliti još mnogo „krvi, suza i znoja“, tokom glavnog takmičenja na Olimpijskoj skakaonici u Insbruku (danas) i glavnog takmičenja na Pol Auserlajtner skakaonici u Bišofshofenu (6. januara).

Biti najbolja verzija sebe, ali i bolji od takmaca, pre svih Norvežanina Marijusa Lindvika, kao prvog pratioca u generalnom plasmanu tekuće Četiri skakaonice.

Za takav scenario iz petnih žila navijaće njegovi brojni sunarodnici iz „zemlje izlazećeg sunca“, a ponajviše mnogočlana porodica iz mesta Hašimantaj, sa više ski skakača.

Počev od Junšira Kobajašija, na koga se Rjoju ugledao kada je u petoj godini krenuo u visine.

Od tada je napravio dovoljno velikih stvari da ostane upamćen, a 24 individualne pobede, još 17 ličnih penjanja na pobedničko postolje, pet timskih podijuma i, pre svega, titula na kraju sezone 2018/2019. čine ga besmrtnim sportskim junakom Japana.

Uz Kamila Stoha i Svena Hanavalda, jedini ski skakač bez kiksa na turneji Četiri skakaonice u jednom cugu sada ima jedinstvenu priliku da ode korak dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari