Podele koje postoje unutar NATO povodom vojnih operacija u Avganistanu dospele su u javnost izjavom američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da saveznici SAD nisu kadri da se uhvate ukoštac s tamošnjim pobunjenicima. „Duboko sam zabrinut zbog činjenice da vojni zapovednici nisu adekvatno obučeni, kao i zbog toga što pojedine trupe u Avganistanu nisu kadre da izvedu operacije u cilju zaustavljanja talibana“, ocenio je on.

Podele koje postoje unutar NATO povodom vojnih operacija u Avganistanu dospele su u javnost izjavom američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa da saveznici SAD nisu kadri da se uhvate ukoštac s tamošnjim pobunjenicima. „Duboko sam zabrinut zbog činjenice da vojni zapovednici nisu adekvatno obučeni, kao i zbog toga što pojedine trupe u Avganistanu nisu kadre da izvedu operacije u cilju zaustavljanja talibana“, ocenio je on. Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer odbacio je takve navode kao neosnovane. „Nisam dobio nikakvu informaciju da bilo koja država NATO ne ispunjava zadatke u Avganistanu na najvišem mogućem nivou“, izjavio je on.
Vlasti Holandije, u kojoj veliki deo javnosti ne gleda blagonaklono na učešće državnih trupa u inostranim misijama, pozvale su ambasadu SAD da pruži detaljno objašnjenje Gejtsovih opaski. Ministarstvo odbrane Britanije saopštilo je da je američki ministar odbrane pozvao Desa Brauna koji vodi taj resor kako bi ga obavestio da se njegovi komentari ne odnose na 7.000 britanskih trupa koje su raspoređene u nestabilnoj avganistanskoj provinciji Helmand.
Portparol Pentagona Džef Morel izjavio je da Gejtsove kritike nisu uperene protiv bilo koje države članice NATO već protiv Alijanse u celosti. Ipak, analitičari smatraju da komentari američkog ministra odbrane pokazuju sve veću tenziju koja postoji unutar NATO prouzrokovanu problemom talibanskih pobunjenika.
Štaviše, britanski vojni zapovednici optužili su nedavno SAD da primenjuju lošu taktiku u Avganistanu, uključujući i vazdušne napade u kojima strada veliki broj nedužnih civila. Kao odgovor na takve tvrdnje američki komandanti izriču kritike na račun planova Britanije da pruže podršku lokalnim policijskim jedinicama na jugu države. Američki general Den Mek Nejl upozorio je da bi se realizacijom te inicijative mogao pokrenuti novi talas nasilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari