Ministarstvo inostranih poslova Irana osudilo je komentare američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, koji na konferenciji o globalnoj bezbednosti u Bahreinu optužio na konferenciji o regionalnoj bezbednosti vlasti u Teheranu da za pokušaj izazivanja “ haosa“ i zahtevao od susednih država da apeluju na tu državu da obustavi program obogaćivanja urana.

Ministarstvo inostranih poslova Irana osudilo je komentare američkog ministra odbrane Roberta Gejtsa, koji na konferenciji o globalnoj bezbednosti u Bahreinu optužio na konferenciji o regionalnoj bezbednosti vlasti u Teheranu da za pokušaj izazivanja “ haosa“ i zahtevao od susednih država da apeluju na tu državu da obustavi program obogaćivanja urana. „Takva izjava predstavlja očigledan primer uplitanja u unutrašnje poslove naše države i regiona“, izjavio je portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Muhamed Ali Huseini.
On je, takođe, istakao da napori koje SAD preduzimaju u cilju rušenja dobrosusedskih odnosa država Persijskog zaliva nisu urodili plodom. Gejts je od zemalja na tom području zahtevao da pruže podršku planovima o kažnjavanju Teherana ukoliko ne obustavi program obogaćivanja urana.
Američki ministar odbrane je kazao da susedi Irana treba da zahtevaju od te države da se založi da „ne namerava da razvija nuklearno oružje u budućnosti“. Gejts je kazao da nedavno objavljen izveštaj američkih obaveštajnih službi u kojem se ističe da je Teheran još 2003. obustavio program nuklearnog naoružanja ne znači da bi trebalo zauzeti pomirljiviji stav prema vlastima u Teheranu.
Štaviše, on je istakao da se u tom dokumentu nedvosmisleno navodi da i dalje postoji opasnost da će „Iran u budućnosti nastaviti da sprovodi program obogaćivanja urana i osudio odluku iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada zbog odluke da ne pošalje svog ministra inostranih poslova na konferenciju u Bahreinu.
Ipak, Huseini je kazao da iranski šef diplomatije Manučer Motaki zbog brojnih obaveza u Teheranu nije mogao da prisustvuje tom sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari