Robert Zelik, izvršni direktor Goldman Sačsa, čovek koji je izgradio kontakte širom sveta kao Bušov zamenik za trgovinske poslove i diplomata broj dva u SAD, izbor je Bele kuće za novog predsednika Svetske banke. Odluku o imenovanju Zelika objavio je u sredu američki predsednik. Analitičari navode da je Bela kuća ovim izborom spustila brane prema međunarodnoj zajednici.

Robert Zelik, izvršni direktor Goldman Sačsa, čovek koji je izgradio kontakte širom sveta kao Bušov zamenik za trgovinske poslove i diplomata broj dva u SAD, izbor je Bele kuće za novog predsednika Svetske banke. Odluku o imenovanju Zelika objavio je u sredu američki predsednik. Analitičari navode da je Bela kuća ovim izborom spustila brane prema međunarodnoj zajednici.
Zelik (53) zameniće Pola Volfovica koji je podneo ostavku na tu funkciju i napušta je 30. juna, nakon zaključaka specijalnog panela Svetske banke o kršenju pravila banke jer je 2005. dao veliki paket kompenzacija svojoj devojci Šahi Rizi tada zaposlenoj u banci. Kontroverze su dovele do poziva da Volfovic podnese ostavku na mesto direktora ove moćne institucije.

Francuska pozdravila izbor

Potsdam – Ministar inostranih poslova Francuske pozdravio je juče očekivano imenovanje Roberta Zelika za novog predsednika Svetske banke, izražavajući nadu da će on uspeti da povrati ugled ove institucije. Na pitanje da li je Zelik pravi čovek za ovo mesto, francuski ministar inostranih poslova Bernard Kušner odgovorio je „sasvim sigurno“. „Između Svetske banke i njenih partnera glavno je pitanje poverenja i nadam se da će Zelik povratiti i uspostaviti poverenje između svih njih“, izjavio je Kušner po dolasku na sastanak ministara inostranih poslova Grupe 8.

Izvori iz Svetske banke navode da je ovoj nominaciji prethodio niz temeljnih razgovora američkog ministra finansija Henka Paulsona sa vodećim vladama kao što su Britanija i Nemačka, prema koji je nominacija Zelika dobar izbor. „Ovo sasvim sigurno ne može biti loš izbor. Ovo je solidno imenovanje, on nije bivši arhitekta rata u Iraku“, izjavio je Ken Rogof, bivši ekonomski šef u Međunarodnom Monetarnom fondu i profesor na Univerzitetu Harvard.
Politički veteran kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou, Zelik je poznat po izvlačenju činjenica iz malog mozga i ima reputaciju zahtevnog gazde. Bušov izbor Zelika mora da odobri 24-člani upravni odbor Svetske banke.
U saopštenju upravnog odbora banke koje je objavljeno juče nije pomenuto Zelikovo ime već je ukazano da je od suštinskog značaja da novi predsednik, između ostalog, mora da bude „politički objektivan i nezavisan.
Zelik je u junu prošle godine objavio povlačenje sa funkcije zamenika državnog sekretara SAD kako bi se pridružio firmi u Vol stritu Goldman Sačs i radio na razvoju ulaganja na svetskom tržištu. Ukoliko njegova nominacija bude konačno odobrena, Zelik će morati da povrati poljuljano poverenje, kredibilitet i popravi narušene odnose unutar institucije kao i među članicama Svetske banke širom sveta. Sva ova pitanja su kritična za novog lidera banke, koji mora da ubedi zemlje da prilože gotovo 30 milijardi dolara u narednih nekoliko godina u fond bankovnih programa iz kojih se obezbeđuju beskamatne pozajmice najsiromašnijim zemljama.
Zelik bi mogao da iskoristi jake odnose koje je razvio širom sveta kao zamenik američkog državnog sekretara i trgovinski predstavnik SAD. Učestvovao je u mirovnim pregovorima u Sudanu a odigrao je i ključnu ulogu u pregovorima u priključenje Kine Svetskoj trgovinskoj organizaciji. Takođe, odigrao je ključnu ulogu u ujedinjenju Nemačke 1990.
Zaslužan je za postizanje dogovora o slobodnoj trgovini između SAD i drugih zemalja među kojima Singapura, Čilea, Australije i Maroka. Neke globalne zdravstvene i grupe za zaštitu životne sredine izrazile su zabrinutost zbog nominacije Zelika. Peru je, međutim, pozdravio izbor. „Moj utisak je da je ovo dobar izbor koji je Buš doneo“, izjavio je ministar za trgovinu Perua Mercedes Araos. „On je bio vodeća snaga američke trgovinske agende u udruživanju s razvijenim zemljama među kojima je Peru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari