Oko pet hiljada ljudi okupilo se juče u Sarajevu na radničkom protestu koji je organizovao Savez samostalnih sindikata BiH. Protest članova sindikata tekstila, prosvetara, radnika fabrike „Konjuh“ iz Živinica, javnog gradskog prevoza u Sarajevu „GRAS“ i predstavnika vojnih penzionera je održan u blizini zgrade državnih institucija BiH.


Radnici su nezadovoljni prvenstveno zbog rada na crno, visoke stope nezaposlenosti, zbog nepovezanog radnog staža i neuplaćivanog zdravstvenog osiguranja. Predsednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović rekao je da su zahtevi radnika iz domena ekonomske, radno-pravne i socijalne politike. Radnici traže političku odgovornost, prekid blokada i otvaranje novih radnih mesta. „Ljudima je preko glave svih dosadašnjih nadmetanja i podmetanja. Najprofitabilniji posao u našoj državi je postala politika. Dosta je više toga. Najprofitabilniji posao mora biti proizvodnja“, poručio je Bajramović.

Protest je održan pod sloganom „Robovi biti nećemo“.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata BiH Avad Bahto pročitao je sindikalni proglas upućen visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku. Radnici od visokog predstavnika traže da se zaustavi „oduzimanje državnih atributa BiH i političke blokade“ i zaključuju da „radnicima ne može biti bolje dok se vode polemike oko opstanka BiH“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari