U čačanskom kraju počela je berba viljamovke, poznate stone i industrijske sorte kruške, a otkupna cena na početku berbe je od 35 do 40 dinara po kilogramu. Čačanski voćari ističu da je poslednjih godina plasman viljamovke na tržištu „siguran“ i da mogu da prodaju sav rod koji proizvedu.

U čačanskom kraju počela je berba viljamovke, poznate stone i industrijske sorte kruške, a otkupna cena na početku berbe je od 35 do 40 dinara po kilogramu. Čačanski voćari ističu da je poslednjih godina plasman viljamovke na tržištu „siguran“ i da mogu da prodaju sav rod koji proizvedu. Prema njihovim rečima, kruška se po zastupljenosti nalazi na četvrtom mestu u voćnim zasadima čačanskog kraja, od čega je 80 odsto zasad viljamovke. Ipak, u udruženju čačanskih voćara nemaju precizne podatke kolika je površina voćnjaka u tom kraju pod viljamovkom.
Agronom iz čačanskog Instituta za voćarstvo Milisav Mitrović izjavio je agenciji Beta da je ovogodišnji rod viljamovke „zadovoljavajući“, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima koji su pratili njeno sazrevanje.
Mitrović je istakao da je viljamovka „nenadmašna“ sorta kruške po svojim karakteristikama zbog čega se koristi i za industrijsku proizvodnju sokova, kompota i alkoholnih pića.
Litar rakije od viljamovke je duplo skuplji od šljivovice i košta 500 dinara, dok se kilogram te sorte kruške na pijaci prodaje za 50 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari