Pre pet decenija u domaćinstvu Dragoslava Petkovića u Klenju, kod Golupca,naselile se rode. Od tada pa do danas o njima stalno brinu Dragoslav i njegova supruga Božidarka koji su srećni kada one dolete, ali i tužni kada odlaze. Dragoslav iz sela Duboka,kod Kučeva, se daleke 1961.godine oženio Božidarkom i preselio u pečko naselje Klenje, a posle mesec dana zajedno sa njim u ovo domaćinstvo došle su i rode.

Bračni par Petković radili su u Nemačkoj, ali su sve te godine do dolaska u penziju, dolazili svoj kući i brižljivo čuvali svoje ljubimice, posebno kada se u gnezdu pojavi mladunčad. Ove godine pripremili su im i novo veće i udobnije gnezdo.

– Platio sam dvestotine evra za drveni stub visine desetak metara na kome sam napravio gnezdo za moje ljubimice sa kojima se već pola veka družimo. Često, naročito kada imaju mlade, dajemo im hranu, jer ne želimo da nam budu gladne. Uživamo u njihovom letu i brizi za mladunčad. To je nešto posebno, koliko roditelji roda brinu o svojim potomcima, kaže Dragoslav.

Iduće godine Petkovići slave 50 godina braka, a ujedno kako kažu i druženje sa svojim rodama. Pošto su boravili na zapadu, Petkovići su nam na kraju ove naše posete rekli da u zapadnim kulturama, a i kod nas bela roda simbolizuje rađanje deteta. Ovo verovatno potiče od starog verovanja da rode donose sreću i blagostanje na osnovu svojih velikih gnezda postavljenih na vrh dimnjaka porodičnih kuća. U šali kažu da su im njihove rode na svet donele sina Mirka i kćerku Jasminu od kojih danas imaju i četvoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari