Roditelji učenika Osnovne škole „Kralj Aleksandar Prvi“ u Požarevcu ne kriju ogorčenje zbog silovanja učenika sedmog razreda te škole i ukazuju da će napadnuti dečak svakodnevno morati da sreće svog napadača, koji je samo premešten u drugo odeljenje i smanjena mu je ocena iz vladanja.



Direktor škole Goran Seger je naveo da oba dečaka i dalje idu redovno u školu i da, u međuvremenu, nije dolazilo do bilo kakvih svađa ili incidenata. U policiji našem listu je rečeno da su oni svoj deo posla obavili i da po ovom slučaju dalje treba da postupaju nadležne institucije, dok u Centru za socijalni rad nisu želeli da daju izjave, jer je reč o maloletnim licima, kojima se mora zaštititi identitet.


Većina prosvetnih radnika sa kojima smo razgovarali kažu da to mediji nisu trebali da iznesu u javnost, jer se ruži ugled škole u koju idu pomenuti učenici, kao i da se stvara ružna slika o gradu i njenim građanima. Za razliku od njih, roditelji učenika OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ su ogorčeni.

– Osnovna greška kod nas je što mi uvek lečimo posledicu. Gde je bio profesor koji prati događanja za vreme odmora. Potrebno je zabraniti izlazak iz školskog dvorišta za vreme odmora. Ljudi, ne daj bože nikome da se to desi. Teško da bi se bilo koje iole normalan roditelj suzdržao da ne odreaguje, a to može da bude pogubno za obe strane – ogorčen je Zoran T. čije dete ide u pomenutu školu. On navodi da za decu do 14 godina nema nikakvih sankcija, „što znači da nema pravde za silovanog dečaka, jer zakon ne brine o njemu, već o zaštiti njegovog napadača“.

– On će i dalje svakog dana sretati svog silovatelja u školi i strahovati od njegovog ponovnog napada. I šta sada da radimo mi, roditelji, kad znamo da on neće u popravni dom, već i dalje ostaje u školskoj klupi, kao da je počinio običan nestašluk – pita Zoran T.

Osim njega i drugi roditelji su ogorčeni. Mirjana G., majka učenice iz OŠ „Sveti Sava“, kaže da je krajnje vreme da se pooštri zakon i da se kod teških dela ne gleda starost počinioca, već brutalnost izvršenog dela. Ona navodi primer devojčice M. M. iz Simićeva, u čijem je ubistvu, izvršenom 2006. godine, brojnim ubodima nožem, učestvovao i njen drug iz odeljenja, star 12 godina.

– Pošto ga naš zakon štiti, jer je dete, prošao je bez ikakve kazne, pa je nakon suđenja i dalje nosio nož za pojasom, jer je znao da mu niko ništa ne može – priča ova majka.

Učenik sedmog razreda OŠ „Kralj Aleksandar Prvi“ silovao je druga za vreme školskog odmora, u garaži stambene zgrade „betonjerka“, na oko 50 metara od školskog dvorišta. Iako je „betonjerka“ višespratnica sa nekoliko ulaza i nalazi se u prometnoj Ulici Čede Vasovića, niko od stanara, niti prolaznika, nije primetio da se u garaži odigrava ovaj brutalni napad. Za ovakvo delo učeniku napadaču ne sledi krivična kazna, jer ima manje od 14 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari