Roditelji iz Odžaka poručili: Svi moraju da ogovaraju za zlostavljanje naše dece, nije samo direktorka kriva 1Foto: A. L.

Roditelji iz Odžaka okupili su se danas na platou u centru ovog mesta oko 17 časova, odakle su uputili svoje zahteve na koje još čekaju. Traže na uvid u svu dokumentaciju koja govori o tome kako je vaspitač osumnjičen za polno uznemiravanje više od tridesetoro dece zaposlen u vrtiću.

Takođe, roditelji traže odgovornost svih „u lancu“, veću bezbednost u vrtićima, postavljanje sigurnosnih kamera u prostorijama vrtića kako bi se sprečile eventualne nove dramatične situacije.

Polno uznemiravanje dece od tri i četiri godine u državnom vrtiću „Poletarac“ u Odžacima na ovakav način do sada kod nas nije zabeleženo.

Ogorčeni roditelji i meštani Odžaka su već dva puta protestovali nakon što je otkriveno da je vaspitač I.O. (26) fotografisao decu bez dozvole njihovih roditelja, te im govrio da nikome to ne pričaju, jer je to „njihova tajna“.

Vaspitač je uhapšen, a direktorka vrtića Jelena Selak podnela je ostavku.

Na današnjem okupljanu više od stotinu Odžačana i njihove dece, puštane su pesme za mališane, deljeni su baloni, a bili su tu i animatori. Kako kaže Tinja Šipoš, cilj je bio da se svi posle ovih traumatičnih događaja opuste koliko mogu.

„Sve se svodi na ovu decu i da njma ostaje budućnost. Da njima stvorimo nešto lepo bez obzira na ovu traumu koju su preživeli i nadamo se, koja na njih neće ostaviti trajne posledice. Skup je organizovan da bi deca uživala i roditelji došli da se opuste. Tražimo odgovore koje još nismo dobili. Jedino na kulturan način možemo da ih tražimo, pa se nadamo da će se neko i odazvati“, rekla je Šipoš.

Direktorka jeste podnela ostavku, kako dodaje, ali ona je samo jedna od karika u lancu odgovornosti. Roditelji smatraju da nije samo ona odgovorna, niti je uhapšenog mladića ona jedina dovela na posao, ima još odgovornih ljudi.

Roditelji žele da dobiju i uvid u to šta je sve prosvetna inspekcija našla, kao i da im se obrati neko iz opštine. „Oni ovom narodu i deci duguju odgovor“, nastavila je Šipoš.

„Sa decom sada rade psiholozi, ispituju ih, saznaju nove činjenice. Ti psiholozi su ovih dana i plakali, nisu znali šta ih je snašlo, do sada u svom poslu ove stvari nisu čuli. Priče su veoma potresne. Deca se boje, još uvek se otvaraju. Ali hoće da idu u vrtić, vole ga. Vaspitači su ponavljam divni, niko njih ni ne napada. Ali su napravljeni propusti i za njih neko treba i da odgovara. Kod neke dece postoji i dalje strah, pitaju da li će se on vratiti i pojaviti“, rekla je ona.

Ova ustanova nema inače psihologa, što je još jedan od zahteva roditelja, da on bude zaposlen. Kako kaže Šipoš, imaju na umu da osnuju i udruženje građana za zaštitu dece, a organizovaće još ovakvih skupova.

Inače ovom protestu je prethodilo cepanje plakata na kojima su roditelji pozivali građane na šetnju.

Roditelji tvrde da su razgovarali sa radnikom obezbeđenja u opštini Odžaci koji je pocepao plakate, a kako im je rekao, dobio je naređenje od nadležnih iz opštine da uradi to.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari