Roditelji šokirani cenama udžbenika: Ni Šapićevih 20.000 dinara ne može da "zakrpi" komplet za više razrede 1Foto: V. Andrić/Danas

Ni Šapićevih 20.000 dinara koje je predsednik Privremenog organa Grada Beograda obećao svim beogradskim osnovcima i srednjoškolcima neće biti dovoljno za kupovinu novih udžbeničkih kompleta za pojedine razrede.

U jednoj prestoničkoj osmoletki roditeljima je stigla ponuda za nabavku udžbenika za narednu školsku godinu u pretplati na četiri rate, a ukupna cena kompleta je 23.145 dinara.

Na spisku je čak 20 udžbenika, uz obavezan materijal za konstruktorsko modelovanje za predmet tehnika i tehnologija.

Majka dve učenice ove škole kaže za Danas da je doslovno šokirana cenama.

– Za stariju ćerku koja od septembra kreće u osmi razred cena je 23.000 dinara. Šokirale su me pojedinačne cene udžbenika. Udžbenik i radna sveska iz engleskog koštaju 2.150 dinara, za nemački oko 2.000 dinara, biologija je 1.650 dinara. Komplet za mlađu ćerku za treći razred je oko 11.500 dinara. Da spremim dvoje dece za septembar samo za udžbenike treba skoro 35.000 dinara. Plus sveske, pribor, olovke, tempere, bojice, da ne pominjem garderobu – priča naša sagovornica.

Ništa povoljnije ponude nisu ni u drugim školama.

Čitateljka Danasa prosledila nam je ponudu koju je dobila od učiteljice za kupovinu kompleta za treći razred osnovne škole, koji košta 12.570 dinara. Najskuplja stavka na spisku je udžbenik za matematiku iz četiri dela za koji treba dati 1.950 dinara, a uz to škola traži i radne listove za taj predmet od 750 dinara.

Po običaju, u kompletu su najskuplji udžbenici za srpski jezik i književnost, budući da učitelji i nastavnici masovno traže tri knjige – čitanku, gramatiku i radnu svesku, a po cenama ne zaostaju kompleti za prvi i drugi strani jezik, za koje treba izdvojiti u proseku po 2.200 do 2.500 dinara.

U poređenju sa 2022. godinom, kompleti za niže i više razrede osnovne škole skuplji su u proseku za 4.000 do 5.000 dinara, a pojedini udžbenici za 200 do 300 dinara.

Tako je, recimo, istorija za peti razred izdavačke kuće Logos pre dve godine koštala 950 dinara, Kletova 890, Vulkanova 940, a izdanje Zavoda za udžbenike 937 dinara.

Sada za Kletovo i Logosovo izdanje treba izdvojiti po 1.110 dinara, za Zavodovo 1.030, a Vulkanovo 1.150 dinara.

Cene udžbenika različitih izdavačkih kuća su slične pa tako, na primer, čitanka za osmi razred košta od 1.090 do 1.200 dinara, u zavisnosti od izdavača.

Iako u izdavačkim kućama tvrde da su cene ove godine minimalno korigovane, pravdajući to inflacijom i poskupljenjem štampe i papira, jedan od razloga za povećanje cena udžbenika mogla bi biti odluka Grada Beograda da ove godine ne kupi udžbenike, već da podeli roditeljima po 20.000 dinara po učeniku. Izdavači očekuju da će ove godine prodati manji broj udžbenika pa bi poskupljenje moglo da nadoknadi ovaj gubitak u odnosu na lane.

I mada se Šapićeva odluka o dodeli novčanih sredstava tumači u svetlu predstojećih lokalnih izbora, mnogim beogradskim porodicama je dobrodošla.

Kao pozitivna promena se tumači i odluka Ministarstva prosvete da promeni pravilo za dodelu besplatnih udžbenika za treće dete, jer ih sada dobijaju deca koja su prva počela da stiču osnovno obrazovanje i vaspitanje, bez obzira na redosled rađanja.

To praktično znači da u porodici sa tri osnovca, besplatne knjige dobija najstarije dete, za koje je komplet najskuplji. Ukoliko pak najstarije dete pohađa srednju školu, a dvoje osnovnu, besplatne knjige dobiće starije, budući da Ministarstvo obezbeđuje samo udžbenike za osnovnu školu.

Mnoge škole objavile su na svojim sajtovima spiskove potrebnih knjiga za narednu školsku 2024/25. godinu i ono što upada u oči je broj udžbeničkih jedinica. Gotovo bez izuzetka sve traže po tri knjige za srpski, kao obavezne zbirke uz udžbenike za matematiku, fiziku i hemiju.

– Sve bi bilo u redu da oni koriste te udžbenike. Kod starije ćerke najmanje pet, šest udžbenika koje smo morali da kupimo prošle godine ostali su neotvoreni. Nastavnici diktiraju, šalju materijale preko Gugl učionice. Pitanje je zašto nam niko nije rekao da ih ne kupujemo ako ih već ne koriste – kaže naša sagovornica s početka teksta.

Identična situacije je i u srednjim školama. Za srednjoškolce su cene još skuplje, ali je i tu prisutna praksa da se udžbenici traže, a da se ne koriste.

– Dve zbirke i udžbenik iz fizike, tri knjige za srpski, istorija, filozofija, sociologija…nijedan od udžbenika nije otvoren, a svaki je koštao u proseku od 1.200 do 1.400 dinara. Ulični prodavci plaćaju 300 dinara po udžbeniku, i to uglavnom za opšteobrazovne predmete za koje postoji interesovanje, a prodaju ih dvostruko skuplje – navodi čitateljka Danasa, inače majka maturanta srednje škole.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari