Šabić o zadržavanju Severine: Ako je ulazak estradne umetnice u Srbiju bezbednosni rizik, situacija je dramatična 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Advokat Rodoljub Šabić, govoreći o zadržavanju hrvatske pevačice Severine na granici, kaže da je to „bizaran potez čiji glavni efekat će biti dalje urušavanje slike o Srbiji u očima međunarodne zajednice“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je granična policija, na ulazu u Srbiju, sinoć zadržala hrvatsku pevačicu Severinu i to na osnovu spiska o „verbalnom deliktu“.

Istovremeno, ministar Dačić je najavio da će Srbija uskoro ukinuti taj i slične spiskove, na kojima se nalaze imena lica kojima nije dozvoljen ulazak u našu zemlju, a da će na tim spiskovima ostati ona lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih dela, terorizam ili predstavljaju opasnost za bezbednost države.

Advokat Rodoljub Šabić kaže za N1 da je „sve to što se desilo bizaran potez čiji glavni efekat će biti dalje urušavanje slike o Srbiji u očima međunarodne zajednice“.

„Nismo mi područje na kome živi neko divlje pleme, mi smo evropska zemlja koja bi trebalo da funkcioniše u skladu sa svojim zakonima, sve što se dogodilo nema veze sa našim pravnim poretkom“, kaže on.

Smatra da je „ministar Ivica Dačić pokazao da je bar odgovorniji od svojih prethodnika, jer je bar pokušao da objasni o čemu se tu radi“.

„Rekao je da je spisak verbalnih delikata i dodao da će predložiti da se taj spisak ukine, šta god to značilo. Valjalo bi čuti koliki je taj spisak, u koje je svrhe. Potpuno je jasno da nema osnova i sa formalni pravnog, krivično pravnog aspekta, jer jedini osnov je rešenje MUP, da zabranjuje strancu ulazak u zemlju, osnov za to bi trebalo da bude bezbednosna provera koju formira BIA, da je reč o osobi čije prisustvo u Srbiji predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik. Ako smo mi došli u situaciju da ulazak u Srbiju jedne estradne umetnice predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik, onda je ova zemlja stvarno u dramatičnoj situaciji, to je nonsens, besmisleno“, kaže on.

Istakao je i da to „što neko misli da je u Srebrenici bio genocid ili podržava proteste – nije bezbednosna pretnja“.

„Sve to je bizarna ružna nepotrebna situacija, koja će zemlji samo da šteti, utoliko što nije prvi put, imali smo već reakcije i međunarodne zajednice, SAD i EU povodom sličnih situacija“, kaže.

Na pitanje da li to ima veze sa hapšenjem advokata iz Beograda, Šabić kaže da „nismo mi prostor neorganizovanog plemena, da će poglavica po svom ćefu da reaguje na neki ružan gest poglavice iz susednog“.

„Nije važno čije su pesme, ne odobravam to, zato se zalažem da se u mojoj zemlji to ne dešava, da se dešava onda kada to zakoni zemlje izričito predviđaju“, kaže Šabić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari