Šabić povodom osam godina od "fantomskog rušenja": Savamala ostala prljava mrlja na licu našeg pravosuđa i sistema uopšte 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Povodom osam godina od noćnog rušenja u Savamali advokat Rodoljub Šabić, tadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Danas da je „to sramno noćno rušenje samo po sebi bilo skandal bez presedana“, ali da je od ogromnog značaja da ta ružna priča o Savamali kad tad dobije epilog koji zaslužuje.

– U iole uređenoj normalnoj državi potpuno je nezamislivo da nekakva ekipa kriminalaca pod fantomkama u centru glavnog grada koristeći tešku mehanizaciju ruši privatnu imovinu, lišava ljude slobode, vezuje ih, oduzima im telefone, a da nadležni organi iako pozivani u pomoć ne preduzimaju ništa. Ali taj slučaj je mnogo više od skandala. On je, markantna tačka koja obeležava početak nove faze u životu našeg društva i države, faze ubrzane devastacije institucija, kršenja zakona i Ustava, dominacije samovolje nad pravom, uzdizanja neodgovorne i nedodirljive „elite“, nejednakosti pred zakonom – ocenjuje Šabić.

Od početka je sve, kako kaže on, upućivalo na to da takva akcija niije izvodiva bez podrške vlasti a pritek vremena je iz godine u godinu to nedvosmisleno potvrdio.

– Nadležni su učinili sve što mogu da stvar predstave u lažnom svetlu, zataškaju, sklone dokaze. I pored lako prepoznatljivih odgovornih koje je i sam Vučić markirao kao „kompletne idiote iz vrha gradske vlasti“ nije, ako se izuzme tragikomičan, providan i zapravo kriminalan igrokaz sa jednim šefom smene u policiji odgovarao niko – ističe naš sagovornik.

Savamala je, kaže Šabić, ostala prljava mrlja na licu našeg pravosuđa i sistema uopšte i ona, ako želimo živeti u normalnom društvu, mora biti skinuta.

– Akteri verovatno računaju s tim da je više krivičnih dela tada počinjenih većina zastarela ili će zastariti. Ali bilo je tamo i teških krivičnih dela koja još nisu. A ostaje pitanje naknade štete ljudima čija imovina je srušena. Neki od njih već vode parnice u kojima bi po svemu sudeći morali uspeti. Naknada štete plaćena iz budžeta išla bi na teret građana. Bilo bi pravično instirati na tome da se zajednica regresira na teret „kompletnih idiota“ koji su štetu prouzrokovali a u međuvremenu se obogatili – navodi Šabić i zaključuje da je od ogromnog značaja da ružna priča o Savamali jednom kad tad dobiije epilog koji zadlužuje.

Podsetimo, pre osam godina srušeno je više objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskom kvartu Savamala, na mestu gde se sada prostire Beograd na vodi, u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016. godine. Do danas nije utvrđeno ko stoji iza „fantomskog rušenja“ što su opozicija i građanski aktivisti nazvali „rušenjem pravne države“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari