Šabić o slučaju Željka Mitrovića i Emira Kusturice: Reakciju REM-a nije realno očekivati 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Nema dileme da je u pitanju višestruka zloupotreba veštačke inteligencije i atak na ugled onoga ko je predmet te zloupotrebe, kaže za Danas Rodoljub Šabić komentarišući najnoviji video Željka Mitrovića napravljen uz pomoć veštačke inteligencije a u kom je ovaj put „glavni akter“ filmski reditedlj Emir Kusturica.

U videu koji je Mitrović generisao uz pomoć veštačke inteligencije, lik Emira Kusturice govori kako je njegov otac izvršavao likvidacije za Oznu, on radio za Udbu i kako je u „ljubavi sa onima koji ubijaju decu na istoku“.

„To podrazumeva i krivično-pravnu i građansko-pravnu odgovornost. Kakvim tempom će reagovati pravosuđe i sudovi, tek ćemo videti“, kaže Šabić.

Nakon objavljivanja „dipfejk“ snimka, Advokatska kancelarija Tomanović je saopštila da je Emir Kusturica zatražio da Viši sud u Beogradu zabrani Željku Mitroviću emitovanje ovog video klipa.

Reditelj je zatražio i da Više javno tužilaštvo i REM pokrenu postupak protiv Mitrovićeve televizije Pink.

„Reakciju REM-a nije realno očekivati jer zbog nezakonitog prolongiranja izbora novog Saveta REM-a mi od 4. novembra praktično nećemo ni imati REM“, priča Šabić.

Na pitanje da li je krajnje vreme došlo da se veštačka inteligencija normativno uredi, Šabić kaže da se to pitanje svakako nameće, ali da nije previše realno tako nešto očekivati.

„Ne mislim da je u društvu koje je dovedeno u gotovo haotično stanje to realno. Pa mi usled neodgovornosti i diletantizma nadležnih nemamo pristojno uređen čak ni običan video nadzor“, zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari