Srpski državljanin osumnjičeni za ratne zločine Branko Rogan, izgubio je bitku za kanadsko državljanstvo, prenosi list Vankuver san. Sudija Saveznog suda Ana Mastaviš istakla je da je Rogan (49) sakrio informaciju da je bio čuvar u zatvoru tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, kada je zatražio izbeglički status 1994. Tri godine kasnije on je dobio kanadsko državljanstvo.


– Utvrdili smo da je Rogan učestvovao, direktno ili indirektno, u mučenju i nehumanom odnosu prema ratnim zarobljenicima – napisala je Mastaviševa u obrazloženju presude. Rogan neće automatski biti deportovan u Srbiju, jer je odluka o oduzimanju državljanstva samo prvi korak ka deportaciji, koja može da traje nekoliko godina.

Proces je počeo „slučajnim susretom“ između Rogana i Huse Hadžića, koga je on navodno mučio u zatvoru u Bileći. Na suđenju Rogan nije negirao da je bio jedan od čuvara, ali je naveo da su iskazi svedoka lažni i da on nikog nije tukao, niti mučio. Na pitanje zašto nije prijavio da je bio čuvar u zatvoru, on je odgovorio da to ne smatra poslom i da je bio prisiljen da ga obavlja, ali i da se plašio da bi zbog toga izgubio izbeglički status i kanadsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari