Iran se juče ponovo založio za regionalno rešenje u borbi protiv džihadističkih grupa i za izbegavanje strane intervencije u Iraku i Siriji.


Teheran politički i vojno podržava Irak i Siriju, a obezbeđuje i vojne savetnike u borbi protiv ekstremističke sunitske organizacije Islamska država. Iran, međutim, odbija da učestvuje u međunarodnoj koaliciji, predvođenoj SAD, i dovodi u pitanje njen stvarni cilj.

„Ako se zemlje regiona dogovore, moći će da eliminišu antiislamske grupe poput Islamske države i da oslobode hiljade žena, muškaraca i dece koji su izgubili svoj dom i koji su zarobljeni“, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani u Teheranu na otvaranju konferencije o nasilju i ekstremizmu. Rohani smatra da u slučaju dogovora „neće biti potrebno prisustvo stranaca“, misleći na SAD i međunarodnu koaliciju. Iranski predsednik je zatražio od „zemalja koje su finansijski pomagale terorizam da obustave direktnu i indirektnu pomoć terorističkim grupama“. Teheran redovno optužuje Saudijsku Arabiju i Katar da finansiraju džihadističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari